Κορονοϊός: Σε τροχιά εμβολιασμών η χώρα – Τα επόμενα βήματα στην “Επιχείρηση Ελευθερία”

Κορονοϊός: Σε τροχιά εμβολιασμών η χώρα – Τα επόμενα βήματα στην “Επιχείρηση Ελευθερία”
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στο "Θριάσιο" Eurokinissi

Στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής διενεργούνται επισήμως από σήμερα οι εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού, ενώ αύριο θα γίνουν και τα πρώτα εμβόλια στην Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ.

Προχωρά με σταθερά βήματα η “Επιχείρηση Ελευθερία” στην Ελλάδα με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική. Σήμερα, πρώτη επισήμως ημέρα έναρξης των εμβολιασμών, το εμβόλιο της Pfizer/Biontech θα χορηγηθεί στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ και 50 υγειονομικοί σε κάθε ένα από τα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής θα εμβολιαστούν. Αύριο 28/12 θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη και από τις 29/12 και σε όσους υγειονομικούς έχουν δηλώσει κατά προτεραιότητα ότι θέλουν να εμβολιαστούν στην εν λόγω περιφέρεια.

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 εμβολίων που έχει λάβει η χώρα δεν αναμένεται να εξαντληθεί άμεσα, όμως το πρόγραμμα εμβολιασμών ακολουθείται σύμφωνα με το σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι σε 4 μέρες από σήμερα αναμένεται να λάβουμε ως χώρα άλλες 83.850 δόσεις.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ικανοποιητικές για να καλύψουν τη “ζήτηση” από τους υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν άμεσα στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς και χιλιάδων ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας. Μάλιστα από τις 4/1 έως και τις 20/1 που θα εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί και όλοι οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά μέσο όρο το 50% και πλέον των υγειονομικών έχει δηλώσει την πρόθεση του να εμβολιαστεί. Ίσως για το ποσοστό αυτό να θεωρείται σχετικά χαμηλό όμως κυμαίνεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ειδικά το προσωπικό πρώτης γραμμής, το οποίο έχει καταγράψει και αρκετά κρούσματα, δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο να εμβολιαστεί.

Από κει και πέρα να επισημάνουμε ότι και στον ετήσιο εμβολιασμό για τη γρίπη, η πλειονότητα των εργαζομένων στις δομές υγείας απέχουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Μετρημένη είναι η αισιοδοξία από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εμφανίζουν μείωση τις τελευταίες μέρες, καθώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ο αριθμός νοσηλευομένων και δη διασωληνωμένων διατηρείται αρκετά υψηλά. Όπως τονίζουν, το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να θεωρείται ως κριτήριο χλάρωσης, καθώς έχουμε αρκετούς μήνες – πάνω από έξι – για να εξασφαλίσουμε ως κοινότητα ανοσία έναντι της πανδημίας.

Η μείωση των κρουσμάτων η οποία αποδίδεται και στα μειωμένα τεστ, όμως και πάλι είναι εμφανής, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο γεγονός, ωστόσο η πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, παρ’ ότι η χώρα έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown για διάστημα σχεδόν δύο μηνών. Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες 27/12 μάλιστα κατέγραφε 469 ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ, ενώ προχθές ήταν 473.

Παράλληλα, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι εκείνες που δείχνουν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το 50% των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ προέρχονταν από τις δύο πόλεις, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει «ορατά» τα αποτελέσματα της εορταστικής πολυκινητικότητας, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως στην Αθήνα, αλλά -σε κάθε περίπτωση λιγότερο- και στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει επίσης μία διαφαινόμενη απομείωση στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία, μαζί με την Κοζάνη, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς «σκληρού» lockdown, δηλαδή με αυστηρότερους περιορισμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αντί για τις 10 το βράδυ που ισχύει στις άλλες περιοχές.

Τις επόμενες ημέρες η Πολιτική Προστασία και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και θα αποφανθούν για το τι μέλλει γενέσθαι στις δύο αυτές περιοχές, αλλά και γενικότερα στη χώρα, μετά τη λήξη της «σκληρής» καραντίνας, στην περίπτωση των πρώτων και του γενικότερου lockdown στη δεύτερη περίπτωση.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα