Κορονοϊός: Σταθερή η αύξηση των διασωληνωμένων – Οι δύο κρίσιμες βδομάδες

Κορονοϊός: Σταθερή η αύξηση των διασωληνωμένων – Οι δύο κρίσιμες βδομάδες
Προβληματίζει η συνεχόμενη αύξηση νοσηλειών λόγω κορονοϊού, ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ. AP

Ήπια αλλά όχι αμελητέα είναι η αύξηση κατά 4% στις διασωληνώσεις λόγω covid το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα αναμένεται νέα αύξηση 30% στις νοσηλείες.

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές σχετικά με την πορεία της επιδημίας καθώς τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών της τάξης του 30% σε επίπεδο 15ημέρου και 4% των διασωληνώσεων. Οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία των δύο επόμενων εβδομάδων για να δουν την πραγματική επιθετικότητα του κορονοϊού, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν μια ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων θα σημαίνει κάποια νέα μέτρα.

“Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ήδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες όπως έχει αναφερθεί είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας” ανέφερε χθες ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης,

Ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι “επί του παρόντος αναμένουμε, ωστόσο, να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τάσεις επιδείνωσης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μικρή αύξηση της τάξης 4%”.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του NEWS 24/7, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι “Θα περιμένουμε, γύρω στις δυο βδομάδες όπου είναι περίπου ο χρόνο για να φανεί η επίπτωση της ανόδου των κρουσμάτων στις νοσηλείες. Αλλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι ένα ποσοστό είναι και εμβολιασμένοι από τα αυξημένα κρούσματα, οπότε δεν περιμένουμε κάποια σημαντική επιδείνωση”.

Συμπλήρωσε δε ότι “η αύξηση που είδαμε αυτές τις τελευταίες μέρες είναι της τάξης του 30%. Άρα, λοιπόν, λογικό θα ήταν να δούμε 30% αύξηση στις εισαγωγές. Δεν είναι της τάξης του 200% που βλέπαμε πέρυσι σε αντίστοιχες περιόδους, όπου εκτινάχθηκαν τα κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Θα είναι ήπια, θα είναι πιο ελεγχόμενη και δεν θα δημιουργήσει, τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση μου σε αυτή την φάση, αλλά θα δούμε πως θα επαληθευτεί. Δεν ξέρω αν η Υπουργός θέλει να πει κάτι πάνω σε αυτό”.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι “οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας αυξήθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες κατά 30% με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημερου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και το λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει πια στο 1,6”.

Τόνισε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και ότι στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα