Κορονοϊός: Τα παιδιά “οδηγούν” την πανδημία – Σχεδόν 45.000 νόσησαν την τελευταία εβδομάδα

Κορονοϊός: Τα παιδιά “οδηγούν” την πανδημία – Σχεδόν 45.000 νόσησαν την τελευταία εβδομάδα
Σχολείο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το άνοιγμα των σχολείων με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας, λειτούργησαν αντίθετα στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας κορονοϊού.

Περίπου 45.000 παιδιά μολύνθηκαν από κορονοϊό την εβδομάδα που πέρασε, ένας αριθμός που δείχνει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών της τάξης 17,2% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Παρά τις αναφορές για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, αυτό δεν επιβεβαιώνεται καθώς καταγράφεται αριθμός ρεκόρ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε εβδομαδιαία βάση, όταν το σύνολο των κρουσμάτων στην Επικράτεια, υποχωρεί κατά 14%.

Ειδικότερα, ενώ το σύνολο των νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια το διάστημα 17-23/1/2022 έφτασε στις 132.440 από 153.255 μια εβδομάδα πριν, στις ηλικίες μέχρι 17 ετών, το σύνολο των νέων κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυξήθηκε στα44649 από 38.088.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ενώ την εβδομάδα που ακολούθησε την έναρξη των σχολείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα κρούσματα στα παιδιά αποτελούσαν το 25% του συνόλου των κρουσμάτων, μια βδομάδα μετά το ποσοστό αυτό ήταν 33%.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η έναρξη των σχολείων, ακόμη και με την αυξημένη διενέργεια τεστ, συνέβαλε δραματικά στη συντήρηση της διασποράς του κορονοϊού. Μπορεί τα παιδιά να νοσούν πολύ ήπια αλλά την ίδια στιγμή μεταδίδουν τον ιό στην κοινότητα και αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή εικόνα από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 12.108 νέων κρουσμάτων τα 4.478 ή το 37%, εντοπίστηκε σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να προέκυψαν από τη διενέργεια self test, διότι το τελευταίο υποχρεωτικό τεστ έγινε την Πέμπτη και το επόμενο ήταν προγραμματισμένος για χθες βράδυ ή σήμερα το πρωί.

Η επικείμενη ανατροπή της ερχόμενης εβδομάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Πέμπτη 20/1 κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχε επισημάνει ότι:

“Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, παράλληλα με την ύφεση των νέων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, σημειώνεται μείωση και στον απόλυτο αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα αναφοράς του 2022, δηλαδή μεταξύ 10 έως 16 Ιανουαρίου, και ενώ τα σχολεία είχαν ανοίξει και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 36.300 έναντι 43.386 κρουσμάτων που δηλώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του έτους και ενόσω τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου”.

Είναι βέβαιο ότι την εβδομάδα που έρχεται η εικόνα αυτή είναι εντελώς διαφορετική. Όπως αναφέραμε τα συνολικά κρούσματα εξακολουθούν να υποχωρούν όμως στα παιδιά σημειώνεται σημαντική αύξηση.

“Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας. Παρακολουθούμε τον δείκτη θετικότητας στα παιδιά που παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ενώ η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων στα παιδιά, όπως άλλωστε έχουμε πολλές φορές τονίσει και στο παρελθόν, είναι εντελώς αναμενόμενη αφού τα παιδιά αποτελούν τη μοναδική πληθυσμιακή ομάδα που ελέγχεται με self test οριζόντια, ολόκληρη δυο φορές την εβδομάδα”, σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αναμένουμε λοιπόν μεθαύριο Τετάρτη και τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ τα οποία θα δείξουν την πραγματική εικόνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version