Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε χορηγούνται και σε ποιους – Πόσο κοστίζουν

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε χορηγούνται και σε ποιους – Πόσο κοστίζουν
Εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Έφτασαν στην Ελλάδα 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορονοϊό. Ποιοι θα μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη θεραπεία και υπό ποιες συνθήκες. Όλες οι λεπτομέρειες.

Έφτασαν στη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα. Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο, διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Η χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς.

Υπενθυμίζεται, ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού συνεχίζει να θεωρείται το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Συγκεκριμένα, είναι τεχνητά αντισώματα που παρήχθησαν σε εργαστήρια από έναν μόνο κλώνο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κλωνοποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απολύτως πανομοιότυπα. Τα αντισώματα που δημιουργούν είναι επίσης πανομοιότυπα μεταξύ τους.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση. Σήμερα, έξι στα δέκα best selling φάρμακα παγκοσμίως, είναι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Πότε και σε ποιους θα χορηγούνται

Οι 2.000 παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων θα ξεκινήσουν να χορηγούνται την επόμενη εβδομάδα μετά το πρωτόκολλο για την επιλογή των ασθενών. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει για το ποιοι θα μπορούν να λάβουν τις συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες όπως φαίνεται είναι λίγες αναλογικά με την πορεία των νοσηλειών.

Αύριο αναμένεται να δοθεί η έγκριση των μονοκλωνικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αδικημένοι» κατά κάποιο τρόπο όσοι εμβολιασμένοι νοσήσουν, αφού δε θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Ο ασθενής θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για το μονοκλωνικό που μπαίνει με ένεση.

Πιο αναλυτικά, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται όπως έχει εξηγήσει “για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα’.

Όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης τους ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. “Σημαντικό είναι επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της COVID-19 και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων”.

Πόσο κοστίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος κάθε δόσης αντισωμάτων εργαστήριου είναι στα 1.500 με 2.000 ευρώ και κάθε ασθενής χρειάζεται μια δόση, αρά οι 2.000 παρτίδες της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγα 24ωρα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που θα κατέχουν την τεχνογνωσία των μονοκλωνικών αντισωμάτων για φάρμακα νέας τεχνολογίας, όχι μόνο για τον κορονοϊό αλλά και για άλλες σπάνιες ασθένειες που δεν είχαν θεραπεία ως σήμερα.

Τα αποτελέσματα θα χρειαστούν χρόνο, ενώ η πρώτη μονάδα θα είναι έτοιμη σε περίπου 12 μήνες.

Regeneron: Προστασία έως και 8 μήνες

Η εταιρεία Regeneron ανέφερε τη Δευτέρα (08/11) ότι μία δόση του κοκτέιλ αντισωμάτων που παρασκευάζει μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό κατά 81,6% για δύο έως οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου σε δοκιμή τελικού σταδίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η θεραπεία αντισωμάτων, RECEN-COV, έχει τη δυνατότητα να παράσχει μακράς διάρκειας ανοσία στη μόλυνση από την COVID-19, δήλωσε ο Μάιρον Κόεν, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για μονοκλωνικά αντισώματα στο Δίκτυο Πρόληψης της COVID-19 για Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ για την Υγεία.

Η ανοσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια, ανέφερε η εταιρεία.

Η θεραπεία έχει δείξει προηγουμένως μείωση κατά 81,4% του κινδύνου στη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη χορήγησή της.

Στη διάρκεια της οκτάμηνης περιόδου αξιολόγησης, δεν σημειώθηκαν νοσηλείες για την COVID-19 στην ομάδα του REGEN-COV, όμως στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο (placebo), καταγράφηκαν έξι τέτοια συμβάντα, ανέφερε η Regeneron.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα