Παπαευαγγέλου: Χρειάζονται 2-4 εβδομάδες με μηδέν κρούσματα για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ

Παπαευαγγέλου: Χρειάζονται 2-4 εβδομάδες με μηδέν κρούσματα για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Στα 20.000 παραμένουν τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στο 6% η θετικότητα των διενεργούμενων τεστ.

Ακόμη και αν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο την μετάδοση του ιού, το ΕΣΥ θα πιέζονταν για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού. Όπως τόνισε συνολικά το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και υπάρχουν περιοχές όπου σημειώνεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος έχει πλέον φτάσει στα 2250 κρούσματα. Παρατηρήθηκε βέβαια μεγάλη διακύμανση στον αριθμό των τεστ λόγω και της Κ. Δευτέρας, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά στο 6% από 4,5%.

Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα παρέμειναν σταθερά στις 20.000 . Παρατηρείται δε μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο. Παράλληλα παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στη Δ. Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Κρήτη

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρά τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κλινών τα νοσκομεία μας πιέζονται παρά πολύ. Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν πάνω από 450 εισαγωγές ημερησίως και σήμερα 4600 ασθενείς νοσηλεύονται με πάνω από 2500 στην Αττική.

Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφέρθηκε τέλος στην ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε δεν υπάρχουν ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ και θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει. Όπως εξήγησε η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1.

Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39, είπε ο κ. Μαγιορκίνης και ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει επιβάρυνση της επιδημίας στην Επικράτεια με το Rt να είναι επίσης πάω από 1.

Ι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα