Παπαευαγγέλου: Ραγδαία αύξηση 38% στα ενεργά κρούσματα

Παπαευαγγέλου: Ραγδαία αύξηση 38% στα ενεργά κρούσματα
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Τα αυξημένα κρούσματα θα οδηγήσουν άλλους 200 πολίτες σε διασωλήνωση την επόμενη εβδομάδα.

Στην ισχυρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ειδικά στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, προβλέποντας 200 νέες διασωληνώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως σημείωσε, το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας με τον κυλιόμενο 7ήμερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων να υπολογίζεται στα 1909 ανά ημέρα ενώ τα ενεργά κρούσματα έχουν φτάσει στα 16.500 σημειώνοντας άνοδο περίπου 38% σε σχέση με μια βδομάδα πριν

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε, πως η διασπορά του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένη , ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε πλησιάζοντας στο 4%. Συγκεκριμένα είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο διπλασιάστηκε τις τελευταίες 15 μέρες. Η δε ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, με 8100 ενεργά κρούσματα. Επίσης κατά 37% αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη με τα ενεργά της περιφέρειας να έχουν προσεγγίσει πλέον τα 2000.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% κι αυτό παρά το άνοιγμα νέων κλινών, ενώ στην Επικράτεια η πληρότητα έχει φτάσει το 63% και καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σήμερα περίπου 3200 συμπολίτες μας νοσηλεύονται λόγω covid. Επίσης στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1600 εισαγωγές ενώ συνολικά 196 διασωληνώθηκαν στην Επικράτεια.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι από το σύνολο των νέων κρουσμάτων το 60-70% αφορά στις μεταλλάξεις, ενώ στην Κρήτη φτάνει στο 90% η βρετανική μετάλλαξη στα νέα κρούσματα.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις σε συνδυασμό με την χαλάρωση κάποιων συμπολιτών μας λόγω κούρασης, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων. Υπερασπίστηκε δε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί σημειώνοντας ότι αν δεν είχαμε πάρει δεν ξέρουμε που θα είμαστε σήμερα. Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες είχαμε ηπιότερη αύξηση κρουσμάτων και ότι η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και έτσι δημιουργείται ένα τοίχος προστασίας.

Τέλος τόνισε ότι θα χρειαστούν 3-4 εβδομάδες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, και ότι την επόμενη εβδομάδα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο όπως και αυτή που ολοκληρώνεται και αναμένεται άλλα 200 άτομα να χρειαστεί να διασωληνωθούν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα