Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από την ημικρανία

Διαβάζεται σε 5'
Γυναίκα με κρίση ημικρανίας
Γυναίκα με κρίση ημικρανίας iStock

Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον μία κρίση ημικρανίας κάθε χρόνο. Ποιες άλλες παθήσεις προκαλεί ο ισχυρός πονοκέφαλος.

Η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος που καταστρέφει την καθημερινότητα των ασθενών.

Είναι και μία πάθηση η οποία είναι γνωστό ότι δυνητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου και για άλλα νοσήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, επιληψία, αλλά και να επιδεινώσει προβλήματα ύπνου, άγχους και κατάθλιψης.

Η ημικρανία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένου κινδύνου για νόσο του ευερέθιστου εντέρου (IBD), η οποία είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ημικρανία και Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου: Μια αναπάντεχη σχέση

Σύμφωνα με τον δρ. Brooks D. Cash, καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο UTHealth Houston στο Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, ο τομέας της γαστρεντερολογίας έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι η ημικρανία σχετίζεται με πολλά χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα και ασθένειες.

«Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενες αναφορές για συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ)», δήλωσε ο δρ. Cash στο Medical News Today.

Από την πλευρά του ο δρ. Rudolph Bedford, γαστρεντερολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ΙΦΝΕ.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε άτομα στις ΗΠΑ, διαπίστωσε υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας ή σοβαρών πονοκεφάλων μεταξύ των ενηλίκων με ΙΦΝΕ από ό,τι σε εκείνους που δεν πάσχουν από ΙΦΝΕ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανέφερε αυξημένο επιπολασμό της ΙΦΝΕ και σε άτομα με ημικρανία με και χωρίς αύρα.

Θα μπορούσε η ημικρανία να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;

Για να απαντήσουν σ’ αυτό, στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα μέσω του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες της Νότιας Κορέας. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε ΙΦΝΕ.

Μέσα από τα δεδομένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΙΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που είχαν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα δεδομένα μέσω υποομάδων εμφάνισης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Τα άτομα με ημικρανία και στις δύο υποομάδες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε πάθησης σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ημικρανία.

Μετά τη διάγνωση της ημικρανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Crohn, με σημαντική αύξηση του κινδύνου μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης.

Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει να παρακολουθούνται προσεκτικά τα άτομα με ημικρανία για την ανάπτυξη ΙΦΝΕ.

Ωστόσο, ο δρ. Cash δήλωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν υποστηρίζουν πειστικά αυτή την προσέγγιση ή τη σύσταση.

«Οι αναλογίες πιθανοτήτων που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μελέτη, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως οι αυξημένες πιθανότητες ενός αποτελέσματος (π.χ. ανάπτυξη ΙΦΝΕ) με μια δεδομένη έκθεση (π.χ. ημικρανίες), μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν ή να παραποιηθούν», εξήγησε ο δρ. Cash.

«Τα αποτελέσματα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ενδεικτικά μιας συσχέτισης μεταξύ ημικρανίας και ΙΦΝΕ, την οποία γνωρίζαμε ήδη βάσει προηγούμενων ερευνών και αξίζει να αξιολογηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ελάχιστη αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης ΙΦΝΕ που αναφέρθηκε σε αυτή τη μελέτη δεν επαρκεί για να συστήσουμε αυξημένη παρακολούθηση των ασθενών με ημικρανίες για την ανάπτυξη νόσου του Crohn ή ελκώδους κολίτιδας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η σημασία εντοπισμού εκλυτικών παραγόντων της ΙΦΝΕ

Ο δρ. Bedford δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να πυροδοτήσουν την ΙΦΝΕ, καθώς ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να μετριάσει τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ, εάν γνωρίζει τι μπορεί να σχετίζεται με αυτήν.

«Συνήθως δεν ρωτάμε τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αν έχουν ημικρανίες ή όχι, οπότε μάλλον αξιολογείται ως κάτι που θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα. Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται σε ένα ήδη σχετικά ισχυρό σώμα ερευνών που υποδηλώνουν ότι τα σύνδρομα χρόνιου πόνου είναι στατιστικά συχνότερα σε ασθενείς με χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα», δήλωσε ο δρ. Cash.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες ή αποδείξεις για να τεκμηριώσουμε τη συγκεκριμένη αιτιολογική σχέση με οποιονδήποτε τρόπο.

Εντούτοις, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να ωφελήσουν τόσο τα γαστρεντερικά όσο και τα νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με ημικρανίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα