Πόσο συχνά είναι τα θηλώματα και μέχρι ποια ηλικία εμφανίζονται

Πόσο συχνά είναι τα θηλώματα και μέχρι ποια ηλικία εμφανίζονται
Κορίτσι δείχνει ένα σημάδι στο πρόσωπο της 123RF.COM

Τα θηλώματα οφείλονται σε ιούς HPV, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνα. Μόλις το αντιληφθεί ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο για τη διάγνωση.

Τα θηλώματα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του δέρματος. Αρχικώς, μπορεί κάποιος να τα μπερδέψει με μικρές κρεατοελιές, καθώς έχουν ροζ, καφέ ανοιχτό ή σκούρο χρώμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιληφθεί ότι τα έχει ένας ασθενής. Θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό δερματολόγο για να γίνει η διάγνωσή τους.

Είναι τόσο συχνή δερματική εκδήλωση που σχεδόν όλοι μέχρι τα 30 τους θα τα έχουν εμφανίσει.

Τα θηλώματα οφείλονται σε ιούς HPV. Δεν μεταδίδονται όμως με την ίδια ευκολία που μεταδίδονται τα κονδυλώματα ή οι μυρμηγκιές.

Στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τον ετήσιο δερματολογικό έλεγχο, διότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εξελιχθούν σε δυσπλαστικά ή καρκινικά.

Πού μπορεί να εμφανιστούν θηλώματα;

Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πολλά μέρη του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο λαιμός, τα βλέφαρα, οι μασχάλες, η πλάτη και οι μηροί.

Ο γιατρός κατά τη δερματοσκόπηση μπορεί να ελέγξει αν πρόκειται για καλοήθη βλάβη, διαφορετικά θα πρέπει να κάνει συμπληρωματικά και ιστολογική εξέταση για να βγάλει κλινικά συμπεράσματα.

Διαγνώστηκα με θηλώματα. Πρέπει να τα αφαιρέσω;

Εάν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο να τα τραυματίσεις και να αιμορραγήσουν πυροδοτώντας φλεγμονή, τότε θα πρέπει να τα αφαιρέσεις. Ακόμη και για λόγους αισθητικής συνιστάται να αφαιρεθούν. Οι τρόποι αφαίρεσης είναι εύκολοι και δεν απαιτούν χρόνο ανάρρωσης, καθώς ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του. Μερικοί από τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης είναι το laser, η κρυοθεραπεία και η διαθερμοπηξία.

Πώς θα μειώσω τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ή να επεκταθούν και σε άλλα σημεία οι βλάβες;

Αρχικώς, συνιστάται να μην ξύνεις ή αγγίζεις τις βλάβες, καθώς μπορούν να μολυνθούν αλλά και να επιμολύνουν. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς ατομικά ξυραφάκια (καλό θα ήταν να μην ξυρίζεσαι στις περιοχές που έχουν θηλώματα) και νυχοκόπτες, ενώ συνιστάται τακτικό πλύσιμο των χεριών μετά το άγγιγμά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα