Τηλεφώνημα Κοτζιά – Λαβρόφ: Το ρωσικό φάουλ και η ελληνική απάντηση

Τηλεφώνημα Κοτζιά – Λαβρόφ: Το ρωσικό φάουλ και η ελληνική απάντηση
Φωτογραφία από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016 Eurokinissi

Τι προηγήθηκε της απόφασης να απελαθούν οι δύο διπλωμάτες από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και να κριθούν ανεπιθύμητοι άλλοι δύο. Η συμφωνία για το Σκοπιανό προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, αλλά η Αθήνα θέτει όρια.

Κόκκινη γραμμή ότι δεν θα ανεχθεί κινήσεις από τρίτες χώρες που αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Ελλάδας θέτει η Αθήνα με αφορμή την εμπλοκή Ρώσων διπλωματών στο Σκοπιανό.

Πριν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να απελάσει τους 2 Ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και να κρίνει ως ανεπιθύμητους άλλους δύο είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας φέρεται να του είπε ότι θα σταματήσει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Έλληνας υπουργός, μετά την αρχική του έκπληξη του απάντησε ότι η συμφωνία είναι διακρατική και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως, παρά τις δυσκολίες τόσο από τη ρωσική κυβέρνηση όσο και από τον κυβερνητικό του εταίρο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τη συμφωνία των Πρεσπών.

Χτες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Νατοικής Συμμαχίας έλαβαν την απόφασή τους να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην ανακοίνωσή τους επισήμαναν παράλληλα, ότι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Σε δύσκολη θέση ο Καμμένος

Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συντάσσονται πλήρως με τις ελληνικές θέσεις διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου στις κινήσεις του ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο ο οποίος χτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε αντίθετος στο να περάσει η συμφωνία από την Βουλή.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί από τη Βουλή. Θα συνεχίσουν να συλλέγουν προσκλήσεις, ίσως βγάζουν και φωτογραφίες αλλά όσο χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία θα είναι εκτός ΝΑΤΟ. Οσο δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα έχουμε εκλογές» υποστήριξε σε συνομιλητές του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις Βρυξέλλες, υπονοώντας ότι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή θα προκαλέσει εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα