Ηλίας Τσαουσάκης για έρευνα 20/20: Ο σκληρός μήνας Νοέμβριος

Ηλίας Τσαουσάκης για έρευνα 20/20: Ο σκληρός μήνας Νοέμβριος
Lockdown κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Eurokinissi

Ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής Ηλίας Τσαουσάκης, σχολιάζει την έρευνα της Aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το αίσθημα της καθολικής απειλής.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η χώρα βιώνει το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Ένας σκληρός μήνας, με υψηλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εφαρμογή καθολικών απαγορεύσεων από πλευράς πολιτείας. Με αυτό το γεγονός να κυριαρχεί έναντι οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ατζέντας, η έρευνα της About People καταγράφει το αίσθημα καθολικής απειλής του κορονοϊού για τον κόσμο, την Ελλάδα και τις οικογένειες των ερωτώμενων. Απειλή η οποία μας επιστρέφει σε ποσοστά που είχαν αποτυπωθεί στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας, στα τέλη Μαρτίου.

Σε μια περίοδο φόβου και άγχους, πρωτίστως για το υγειονομικό κομμάτι και δευτερευόντως για το οικονομικό παρόλο που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα κρατήσουν δυο ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό που διαφοροποιείται από την αντίστοιχη περίοδο της άνοιξης, είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης και ο βαθμός ικανοποίησης από αυτήν. Από τα ποσοστά της καθολικής ικανοποίησης, 77,5% στα τέλη Μαρτίου 2020, σήμερα ο δείκτης ικανοποίησης καταγράφεται στο 40,7%. Σημαντικός μεν, αλλά σαφώς μικρότερος από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Παρατηρώντας προσεκτικά τις χρονοσειρές δέκα ερευνών, εύκολα διακρίνεται η αλλαγή στάσης από το Φθινόπωρο και μετά, στο χρονικό διάστημα χαλάρωσης μεταξύ των δυο πανδημικών κυμάτων, κάτι που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το βαθμό προετοιμασίας, στοιχείο που προκύπτει και από την ερώτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται το παράδοξο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τη σταθερή, σε ολόκληρη την περίοδο της κρίσης, μείωση του βαθμού ικανοποίησης από την στάση της στο ζήτημα της πανδημίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 στο 41,1% και σήμερα καταγράφεται στο 19,1%.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας ο βαθμός συμφωνίας (88,4%) με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και φυσικά η στάση απέναντι στον εμβολιασμό όπου σχεδόν ένας στους δυο (49,1%) δηλώνει ότι προτίθεται να εμβολιαστεί, ενώ παραμένει σταθερά υψηλό, και ιδιαίτερα ανησυχητικό αν και μειούμενο σε αυτή τη μέτρηση, 33,5%, από 37,2%, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν.

*Ηλίας Τσαουσάκης, Cloud7, πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα