Καλιφόρνια: “Ομπρέλα” προστασίας για τα τροπικά δάση

Καλιφόρνια: “Ομπρέλα” προστασίας για τα τροπικά δάση
Τροπικά δάση στην Νικαράγουα AP

Η Καλιφόρνια προστατεύει τα κλίμα και το δείχνει με κάθε τρόπο. Ο νόμος ΑΒ 572 και το "φρένο" που προσπαθεί να βάλει στην αποψίλωση των δασών.

Κόβεις δέντρα του Αμαζονίου; Σου κόβουν τα έσοδα! Μια πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη πρόταση επεξεργάζεται το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια, με το νόμο «απαγόρευσης της αποψίλωσης των δασών» ή αλλιώς νόμο ΑΒ 572. Εφόσον το κοινοβούλιο της Καλιφόρνια εγκρίνει την πρόταση αυτή, η πολιτεία εφεξής θα επιβάλλει στις εταιρίες, με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, να μην παράγουν προϊόντα, τα οποία ζημιώνουν κατά οποιονδήποτε τρόπο τα τροπικά δάση ανά τον κόσμο.

Παρόμοιους νόμους, για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, έχουν υιοθετήσει η Νορβηγία και η Γαλλία, όμως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια πρόταση στις ΗΠΑ. Με το 7% της επιφάνειας του πλανήτη να καλύπτεται από τροπικά δάση και περίπου τα μισά είδη ζώων, να διαβιώνουν σε αυτά, η υποχρέωση των δυτικών ανεπτυγμένων οικονομιών να τα προστατέψουν είναι καίριας σημασίας για την διατήρησή τους. Γι’ αυτό και η Καλιφόρνια ως η πέμπτη πιο ισχυρή οικονομική δύναμη παγκοσμίως (διαθέτει το 5ο μεγαλύτερο ΑΕΠ), έχει θέσει ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη.

Έτσι, μετά την υιοθέτηση ενός μεγαλεπήβολου στόχου, όσον αφορά την μείωση των αέριων ρύπων κάτω από το 40% των επιπέδων του 1990 (μέχρι το 2030), έρχεται ο νόμος ΑΒ 572, για να ασκήσει πίεση στις εταιρίες, οι οποίες συχνά υπόσχονται την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά σπάνια το υλοποιούν. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, ο νόμος αυτός θα σέβεται το δικαίωμα των ιθαγενών λαών, που κατοικούν στα τροπικά δάση, στην αυτοδιάθεση και γι’ αυτό θα απαιτείται η συγκατάθεσή τους για οποιαδήποτε δράση αφορά την φύτευση δέντρων και την προστασία των υπό εξαφάνιση ζώων.

Πολλοί θα αναρωτηθούν, γιατί κόπτεται τόσο πολύ η Καλιφόρνια για τα τροπικά δάση; Η αλήθεια είναι, πως η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και συνεπώς είναι χρέος όλων μας η δράση. Αυτή διαπίστωση αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του εμπνευστή αυτού του νόμου και μέλους της Συνέλευσης της Καλιφόρνια, Ας Κάλρα, ο οποίος τόνισε: «Παρότι δεν υπάρχουν τροπικά δάση στην Καλιφόρνια, οι οικονομικές μας δραστηριότητες συμβάλλουν στην καταστροφή τους και γι’ αυτό πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα και να το σταματήσουμε. Γι’ αυτό και ο νόμος που απαγορεύει την αποψίλωση των δασών κάνει τις συναλλαγές μας πιο ηθικές και τον πλανήτη μας πιο “υγιή”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα