Ξεκινά ο αγώνας δρόμου για επενδυτικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου για επενδυτικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ
Σύνοδος Κορυφής AP

Η χθεσινή συμφωνία στις Βρυξέλλες για Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό σύμφωνο 2021 -2027 βάζει στην γραμμή της εκκίνησης κοινοτικά κονδύλια ύψους 50 δις ευρώ μέχρι και το 2027.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του λεγόμενου Ταμείου ανάκαμψης των 32 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό απαρτίζεται από τα 16,3 δισ. που είναι οι καθαρές επιδοτήσεις του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund), τα 3 δισ. από το React Eu το ειδικό κονδύλι για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την κάλυψη αναγκών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και 12,7 δισ. από χαμηλότοκα δάνεια συμπληρωματικά του RRF. Τα 50 δισ. επενδυτικών κεφαλαίων συμπληρώνονται και με τα 18 δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Το στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να καταφέρει να απορροφήσει εγκαίρως τα 32 δισ. από Ταμείο ανάκαμψης καθώς με βάση τον κανονισμό το 70% των πόρων θα πρέπει να γίνει έργα μέχρι και το τέλος του 2023 και στη συνέχεια ως το 2026 η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων και να παρουσιάσει τα έργα που έχει χρηματοδοτήσει με τα χρήματα αυτά.

Για το λόγο αυτό τα έργα του Ταμείου δεν θα περιμένουν να εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης όπως αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος που σε αυτήν την περίπτωση θα σημαίνει απώλεια κονδυλίων.

Στην κατεύθυνση αυτή μαζί με το σύνολο του Εθνικού προγράμματος ανάπτυξης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από από τα μέσα Νοεμβρίου η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει μια λίστα έργων στα οποία θέλει να δώσει προτεραιότητα ξεκινώντας κάποια από αυτά άμεσα.

Τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Να γίνουν μάλιστα περισσότερο αποδεκτά στη λίστα αυτή υπάρχουν πολλά έργα που υποστηρίζουν τις δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές: Την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή τον στόχο της πράσινης μετάβασης θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα έργα όπως

  • Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων
  • Το τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και ενεργειακό έργο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας
  • Η έναρξη των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Η ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή, με την δημιουργία ή και την ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων
  • Η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Το πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας ,που παρουσίασε πρόσφατα η Κυβέρνηση .

Τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης , θα εξυπηρετήσουν πρώτα έργα όπως:

  • Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς ( 5G) , με το σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ,
  • Η ψηφιοποίηση της υγείας , δηλαδή νοσοκομείων και σταθμών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η έκδοση της « κάρτας του ασθενή»
  • Η ψηφιοποίηση της παιδείας
  • Η ψηφιοποίηση τη δικαιοσύνης
  • Η αναβάθμιση της ΑΑΔΕ και η διασύνδεση της, με 600.000 ταμειακές μηχανές ανά την επικράτεια .

Παράλληλα βέβαια από την λίστα δεν λείπουν και οι κλασσικές υποδομές αφού σχεδιάζεται να προωθηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 το οποίο συνδέεται και με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας .

Από τα έργα που ενισχύουν την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή όπως ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων που θα αφορά το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η συζήτηση που γίνεται με τις κοινοτικές αρχές έχει στόχο να εξεταστεί ο βαθμός «ωριμότητας» κάθε έργου και να οριστικοποιηθεί ποια θα προχωρήσουν άμεσα και ποια θα πρέπει να περιμένουν να ανάψει το «πράσινο φώς» μέχρι και τα μέσα του 2021 ή και το 2022 πριν ξεκινήσουν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα