Σύντομα σε λειτουργία ο αγωγός BTC

Η Τουρκία θα επαναλειτουργήσει τον πετρελαιαγωγό BTC "μέσα σε μερικές ημέρες", αφού ολοκληρώθηκε η επισκευή των ζημιών που υπέστη από έκρηξη
- 18 Αυγούστου 2008 13:17
Η Τουρκία ελπίζει να επαναλειτουργήσει τον πετρελαιαγωγό BTC (Μπακού – Τμπιλίσι – Τσεϊχάν) “μέσα σε μερικές ημέρες”, αφού ολοκληρώθηκε η επισκευή των ζημιών που υπέστη από μια πυρκαγιά, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ.
“Καταβάλλεται εντατική προσπάθεια. Η παραγωγή θα ξαναρχίσει μέσα σε μερικές ημέρες αν δεν υπάρξει πρόβλημα”, δήλωσε στην τηλεόραση.
Ο BTC -ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος πετρελαιαγωγός του κόσμου (1.774 χλμ.)- έκλεισε στις 5 Αυγούστου έπειτα από έκρηξη σε αντλία, στην ανατολικη Τουρκία, που προκάλεσε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την περασμένη Δευτέρα.
Οι κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά ο Γκιουλέρ δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει πως επρόκειτο για επίθεση.
Ο BTC εγκαινιάσθηκε το 2006. Μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας ως τον τουρκικό τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στο Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο, απ’ όπου μεταφέρεται στις δυτικές αγορές. Η δυναμικότητά του είναι 1,2 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
(Πηγή: ΑΠΕ)