Έξαλλοι οι Αμερικανοί με την αθώωση της Καμίλα Βαλίεβα

Έξαλλοι οι Αμερικανοί με την αθώωση της Καμίλα Βαλίεβα
H 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα, η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο για τα άλματα της. AP Photo/Raul Mee

Το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο (CAS) δέχθηκε την έφεση της Καμίλα Βαλίεβα -στην κατηγορία χρήσης απαγορευμένης ουσίας-, καθώς δεν έφταιγε εκείνη που το αποτέλεσμα βγήκε έξι εβδομάδες αργότερα.

H 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα είναι το κορίτσι που έκανε τον πλανήτη να ασχοληθεί με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε με επιτυχία, άλμα με τέσσερις περιστροφές στον αέρα.

Η ομάδα της (Ρωσία που λόγω της τιμωρίας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ, στην ιστορία των Αγώνων μετέχει στη διοργάνωση ως Russian Olympic Committee -ROC) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ. Ωστόσο, μετάλλιο δεν φόρεσαν τα έξι μέλη, για ‘νομικούς λόγους’ που αποσαφηνίστηκαν ώρες μετά και ήθελαν την 15χρονη να έχει βρεθεί θετική σε δείγμα που έδωσε, για ντόπινγκ κοντρόλ.

Οι Ρώσοι μετέδιδαν πως το δείγμα με την ουσία ‘τριμεταζιδίνη’ είχε δοθεί το Δεκέμβριο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν τιμώρησε την Βαλίεβα, καθώς είχε το δικαίωμα στην έφεση. Το άσκησε, κατέθεσε με βιντεοκλήση ενώπιον του Court of Arbitration for Sport (CAS -αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο) και τελικά, οι αρμόδιοι επέβαλαν τη μίνιμουμ ποινή στην πατινέρ, δεδομένης της ηλικίας της και της καθυστέρησης στην έκδοση του αποτελέσματος του τεστ (βγήκε την περασμένη Δευτέρα) που είχε υποβληθεί πριν έξι εβδομάδες  -πριν καν το Πανευρωπαϊκό όπου έκανε δικά της διάφορα ρεκόρ και πήρε το χρυσό. Ακολούθως υποβλήθηκε σε πολλά τεστ και όλα ήταν ‘καθαρά’.

“Η καθυστερημένη ανακοίνωση του αποτελέσματος, του τεστ που είχε κάνει το Δεκέμβριο δεν ήταν συνέπεια δικού της λάθους” εξήγησε η τριμελής επιτροπή του CAS, πριν καταλήξει στο ότι “ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά”.

Τώρα, η 15χρονη θα πάρει μέρος στο event των γυναικών -όπου είναι το φαβορί.

H Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση, σε έντονο ύφος. Αναφέρουν “είμαστε απογοητευμένοι από το μήνυμα που στέλνει αυτή η απόφαση. Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι αγωνίζονται υπό ίσους όρους ανταγωνισμού. Δυστυχώς, σήμερα τους αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα. Αυτό φαίνεται να είναι άλλο ένα κεφάλαιο στη συστημική και διάχυτη περιφρόνηση του καθαρού αθλητισμού από τη Ρωσία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα