Tι κέρασε ο Παναθηναϊκός τους οπαδούς του

Διαβάζεται σε 5'
Tι κέρασε ο Παναθηναϊκός τους οπαδούς του
Φίλοι του Παναθηναϊκού αντάμωσαν στο κέντρο, για να πανηγυρίσουν μαζί. SOOC

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης, σε ματς που έκανε τους οπαδούς του κυριολεκτικά χαρούμενους ανθρώπους

Ακόμα και αν προσγειώθηκες στην Αθήνα πριν λίγες ώρες, θα κατάλαβες τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής 26/4 από όσα συνέβησαν στους δρόμους της πόλης.

Χωρίς να ‘χει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού, χιλιάδες άνθρωποι αντάμωσαν στο κέντρο για να πανηγυρίσουν την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης, μετά 13 χρόνια.

Αυτό που συνέβη με τους φαν του Παναθηναϊκού (που μετά μια επιτυχία παίρνουν τους δρόμους για να καταλήξουν στα ίδια σημεία και να πανηγυρίσουν όλοι μαζί) συμβαίνει με τους φιλάθλους και οπαδούς όλων των ομάδων μετά την κατάκτηση ενός τίτλου. Όσο πιο σημαντική είναι η διοργάνωση, τόσο πιο ξέφρενο είναι το γλέντι και το πάρτι ορμονών που συντελείται στα εντός σου, όπως βλέπεις ένα τρόπαιο να καταλήγει στο χέρια σου.

Δηλαδή, στα χέρια των παικτών της ομάδας σου, αλλά το ίδιο δεν είναι;

Η νίκη της αγαπημένης μας ομάδας σε τελικό (εντός ή εκτός εισαγωγικών -παιχνίδι που κρίνει τίτλο) συγκρίνεται με πολύ λίγες εμπειρίες που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους.

Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις εκρήξεις ορμονών που μας ‘κερνάει’ το όποιο γεγονός. Το κοκτέιλ των νικητών τίτλου φαίνεται να είναι ανώτερο εκείνου που προσφέρει το σεξ. Και προφανώς το βιώνουν όσοι βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να κατακτά κορυφή -ανεξάρτητα από σπορ ή χρώμα.

Ο απαράμιλλος καταρράκτης ορμονών της νίκης σε τελικό

Η νίκη πυροδοτεί έναν «καταρράκτη» ορμονών που μας δίνει το αίσθημα της ευφορίας και της ανταμοιβής. Πιο συγκεκριμένα, εκρήγνυται η ντοπαμίνη, που είναι γνωστή ως ορμόνη της «καλής αίσθησης». Αυξάνεται ως απόκριση στην ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Καθώς η ομάδα σου σκοράρει ή νικά, τα επίπεδα αυξάνονται, δημιουργώντας μια αίσθηση ενθουσιασμού και αγαλλίασης.

Το να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ομάδα σε συνθήκη έντονου ανταγωνισμού, αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση, καρδιακό ρυθμό και ενέργεια. Για αυτό νιώθεις πως είσαι στα όρια σου -και δη των αντοχών σου.

Μετά έχουμε τις ενδορφίνες. Τα ευρέως γνωστά ως φυσικά παυσίπονα απελευθερώνονται επίσης, κατά την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο της επευφημίας της ομάδας μας, οι ενδορφίνες συμβάλλουν στα θετικά συναισθήματα και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Η σεροτονίνη που αίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, τον ύπνο και την όρεξη, επίσης αυξάνεται όταν νικά η ομάδα μας. Αυτό μας προσφέρει συναίσθημα ευτυχίας και ευεξίας.

Πάμε τώρα και στο γιατί βγαίνουμε από τα σπίτια μας να συναντήσουμε ‘συντρόφους’.

Η ωκυτοκίνη που είναι γνωστή και ως ορμόνη της σύνδεσης, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ενισχύει τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και σύνδεσης. Το να πανηγυρίζεις μαζί με άλλους οπαδούς με τους οποίους μοιράζεσαι το ίδιο πάθος, προκαλεί την απελευθέρωση της και δημιουργεί την αίσθηση της συναδελφικότητας και του ανήκειν.

Οι νίκες της ομάδας μας υπερτερούν του σεξ σε ευχαρίστηση;

Μεταξύ των εμπειριών που ζούμε και «κερνούν» ισχυρό συνδυασμό ορμονών που συμβάλλον στο αίσθημα της ευφορίας και της βαθιάς σύνδεσης είναι

  1. όταν ερωτευόμαστε (το αρχικό στάδιο του έρωτα δίνει κύμα ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης και σεροτονίνης),
  2. όταν τρώμε κάτι πολύ νόστιμο (οι γευστικοί κάλυκες συνδέονται με το σύστημα ανταμοιβής και η απόλαυση ενός φαγητού απελευθερώνει ντοπαμίνη),
  3. όταν γελάμε και διασκεδάζουμε (απελευθερώνονται ενδορφίνες που μειώνουν το άγχος και συμβάλλουν σε συναισθήματα ευεξίας),
  4. όταν ακούμε μουσική (έχει διαπιστωθεί πως είναι απίστευτα ισχυρή στο να προκαλεί συναισθήματα -το up tempo πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενώ η χαλαρωτική μουσική προάγει τη χαλάρωση και την απελευθέρωση σεροτονίνης),
  5. όταν υλοποιούμε ένα στόχο (πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών) καινούργιου
  6. όταν κάνουμε σεξ.

Το σωματικό άγγιγμα, η αγκαλιά και το σεξ μπορούν όλα να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, που προάγει τα συναισθήματα του δεσμού και της ευχαρίστησης. Εκτινάσσεται και η ντοπαμίνη, ως απάντηση στην ευχαρίστηση και την προσμονή (είναι αυτή που κατά την πράξη δημιουργεί συναισθήματα ενθουσιασμού και επιθυμίας). Επίσης, απελευθερώνονται και ενδορφίνες που μειώνουν το στρες και συμβάλλουν στην ευχαρίστηση.

Ποιος νικά σε αυτήν τη μάχη; Η νίκη σε τελικό ή το σεξ;

Η απάντηση εξαρτάται από το πώς βιώνει ο καθένας μας και τις δυο συνθήκες. Αφενός η ένταση της ορμονικής απόκρισης διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο (κάποιοι από τη φύση τους είναι πιο διεγερτικοί), αφετέρου για έναν οπαδό η νίκη σε τελικό μπορεί να είναι μια στιγμή που θα αλλάξει τη ζωή, προκαλώντας μια τεράστια ορμονική αύξηση.

Για κάποιον απλό φαν, ο αντίκτυπος είναι μικρότερος. Επίσης, η ποιότητα του σεξ παίζει ρόλο, καθώς όσο πιο βαθιά είναι η οικειότητα και μεγαλύτερη η ικανοποίηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ορμονική απόκριση.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν ευχαριστιόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα ίδια πράγματα. Ως εκ τούτου, το τι μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πραγματική χαρά (που απελευθερώνει τις θετικές ορμόνες που δημιουργούν την αίσθηση χαράς και της πληρότητας στη ζωή μας) διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως όμως, θυμόμαστε κάθε φορά που η ομάδα μας κατακτά έναν τίτλο, υπάρχει και αυτό το ένα πράγμα που δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά μπορεί να μας κάνει πραγματικά χαρούμενους.

Έστω και για λίγες ώρες ή ημέρες.

Μας αρκούν, σε μια πραγματικότητα γεμάτη προκλήσεις που γίνονται εμπόδια για τη χαρά μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα