"Όχι" στην απόσυρση - "Ναι" στα κίνητρα για αγορά ΙΧ

Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής EUROKINISSI

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και κίνητρα για ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων", τα οποία είναι γερασμένα.

Ορατός ο κίνδυνος να “παγώσει” η αγορά αυτοκινήτου, ύστερα από δηλώσεις και υπόνοιες στελεχών της κυβέρνησης περί απόσυρσης, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θα σκέφτονται να περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλη πτώση στις πωλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εμπόριο αυτοκινήτου.

Πάντως, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣKAI. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και κίνητρα για ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, τα οποία είναι γερασμένα. Αυτό θέλει ένα μεταβατικό στάδιο και η αγορά αυτών των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ ακριβή και απαγορευτική για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.»

Επισήμανε δε ότι «η κυβέρνηση θα ευνοήσει και θα ενθαρρύνει ώστε να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να αγοράζει και αυτοκίνητο μέχρι πενταετίας και χωρίς τους παλαβούς δασμούς που έχουμε με τους εκτελωνισμούς.» «Ξέρετε είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε εξωφρενικούς δασμούς, δηλαδή φορολογία- επιβάρυνση στην εισαγωγή αυτοκινήτων» είπε χαρακτηριστικά.

«Αγορά όμως αυτοκινήτου, όχι τα σαπάκια εικοσαετίας, που βλέπουμε στην αγορά, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στα ΚΤΕΟ και έχουμε τεράστια ζητήματα. Άρα μιλάμε για αυτοκίνητα με πολύ χαμηλούς ρύπους, αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία εξετάζουμε τρόπους έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να μειωθούν οι δασμοί».

Το κυριότερο είναι ότι ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στα κίνητρα δεν θα είναι η απόσυρση, αλλά κάτι άλλο. «Θα πρέπει να εξετάσουμε να δώσουμε κάποια κίνητρα αν μπορούμε - αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- να δώσουμε όπως παλιά κάποιου είδους κίνητρα για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων,» κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

«Ο πλέον αρμόδιος είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών, διότι για να δώσουμε μια ώθηση για να ανανεώσουμε και τον στόλο των Ι.Χ. και τον στόλο των λεωφορείων, πρέπει να δούμε πόσο θα μας κοστίσει αυτό».

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στις Συλλογικές συμβάσεις στις Συγκοινωνίες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων. «Θα κάτσουμε κάτω να εξορθολογίσουμε τα οικονομικά όλων των ΔΕΚΟ και να δούμε τι μπορούμε πλέον να δίνουμε, αλλά από το περίσσευμα» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηλεκτροκίνηση με επιδότηση: Πώς θα λειτουργήσει στην Ελλάδα

Καραμανλής: Άμεση ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

SHARE: