Η ΝΔ φοράει προεκλογικά “φιλολαϊκό” προσωπείο

Η ΝΔ φοράει προεκλογικά “φιλολαϊκό” προσωπείο
Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Από το Μαξίμου διαρκώς ανεβάζουν τον λογαριασμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν ρελάνς με προεκλογικές υποσχέσεις.

Η “σταθερότητα” δεν αρκεί ως αφήγημα για τις εκλογές, για αυτό και η κυβέρνηση φοράει ένα “φιλολαϊκό” προσωπείο με προεκλογικές υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς, ενώ διαβάλλει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ανεφάρμοστο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόσχεται από τη μία στον επιχειρηματικό κόσμο ότι δε θα διολισθήσει σε “δημοσιονομικό λαϊκισμό” και από την άλλη υπόσχεται στους εργαζόμενους νέα αύξηση του βασικού μισθού και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει μία θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, αμφισβητώντας ακόμη και την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία καταγράφει τη μείωση των πραγματικων μισθών λόγω πληθωρισμού το 2022.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια η αύξηση του κατώτατου μισθού υπερκάλυψε τον πληθωρισμό και ποντάρει στην αόριστη ελπίδα ότι η ακρίβεια θα υποχωρήσει. Επικαλείται επίσης ότι οι πολίτες δεν είδαν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης σε όλο της το εύρος, χωρίς να αναφέρει όμως ότι η πολιτική των επιδοτήσεων θα σταματήσει στο μέλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ότι συνολικά η ΕΕ θα επιστρέψει σε λογικές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το τελευταίο όπλο της κυβέρνησης είναι η επιχείρηση αποδόμησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου κάνει λόγο για ένα νέο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, οκταπλάσιο σε κόστος από το προηγούμενο. Ενώ κάθε τόσο ανεβάζει το λογαριασμό που υπολογίζει ότι θα φέρει το κυβερνητική πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας πλέον να το υπολογίσει σε 83 δισ ευρώ έναντι 12 δισ ευρώ το 2015. Υποστηρίζει επομένως ότι εάν εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε σε νέους φόρους ή και νέο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι αντίθετα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 8-9 δισ. ευρώ την τετραετία και περιλαμβάνει μέτρα ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Στο ερώτημα πως “βγάζει” κατά πολύ ακριβότερο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν και περιλαμβάνει χαμηλότερες εξαγγελίες για τους μισθούς από αυτό της ΝΔ, η κυβερνητική απάντηση είναι ότι το γαλάζιο πρόγραμμα βασίζεται σε πρόβλεψη και προσδοκία ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον ότι έχει αποκλείσει κάθε μείωση των άδικων έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, με το επιχείρημα ότι δεν θα φτάσει στον καταναλωτή, αλλά θα στερήσει έσοδα από τα δημόσια ταμεία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα