Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ – Επειδή η οικονομία πάει καλά, αυξάνονται τα ενοίκια

Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ – Επειδή η οικονομία πάει καλά, αυξάνονται τα ενοίκια

Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές, χωρίς να θέσει ποσοτικούς στόχους. Αυτοδύναμη κυβέρνηση μόνο με εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές, δήλωσε. Κατηγόρησε τον Τσίπρα για "δίπορτο" με το κόμμα Κασιδιάρη

Στο στόχο της αυτοδύναμης κυβέρνησης επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να αιτιολογήσει γιατί στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν θα συζητήσει για συνεργασίες. Ξεκαθάρισε επίσης εκ νέου ότι δεν θα μειώσει τους έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, ενώ υποστήριξε ότι τα ενοίκια ανεβαίνουν επειδή υπάρχει ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα υποστήριξε ότι “δεν μειώσαμε το ΦΠΑ γιατί δεν δουλεύει αυτή η πολιτική“, επικαλούμενος ότι η μείωση στον καφέ δεν έφτασε στον καταναλωτή.

Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις του να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καλώντας όσους υποσχεθούν κάτι τέτοιο να πουν και ποιον άλλο φόρο θα βάλουν για να αντισταθμίσουν τα έσοδα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε επίσης ότι η αγορά πηγαίνει καλά με το επιχείρημα “δεν βλέπω πουθενά ξενοίκιαστα μαγαζιά”. Υποστήριξε δε ότι: “Επειδή η οικονομία πάει καλά, αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων και αυξάνονται και τα ενοίκια. Κάποιος κερδίζει, είναι οι ιδιοκτήτες”.

Επικαλέστηκε στη συνέχεια ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των ενοικίων τη γονική παροχή, καθώς και το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, επαναλαμβάνοντας ότι θα αυξηθούν οι ωφελούμενοι στους 20.000 και προαναγγέλοντας ότι θα βρεθούν και άλλοι πόροι για να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τη δυνατότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και τη στάση του Κινήματος σε μία σειρά θεμάτων όπως το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ερωτηθείς εάν για τη Νέα Δημοκρατία το 31% στις πρώτες εκλογές θα είναι αποτυχία ενώ το 34% επιτυχία, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει. “Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη που είναι μπροστά μας. Δεν θέτω ποσοτικούς στόχους“, δήλωσε και τόνισε ότι στόχος είναι “η νίκη να είναι τόσο καθαρή, που να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος να είναι πρωθυπουργός.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Σε μία μονοκομματική κυβέρνηση, παίρνουμε πιο γρήγορα αποφάσεις. Δεύτερον μονοκομματική ΝΔ δεν σημαίνει ότι θα ειναι μόνο η παλιά παραδοσιακή ΝΔ, δείτε τα στελέχη που έχουμε εντάξει. Και τρίτον, γιατί και με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διαφορές”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ στο Δυτικό Τομέα, Μπάμπη Καούκη, πως εάν λείπουν δύο – τρεις έδρες για αυτοδυναμία, η ΝΔ θα απευθυνθεί σε βουλευτές εκλεγμένους με άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι “κάποιοι υποψήφιοι μπορεί να μην έχουν μεγάλη εμπειρία, λέγονται και πράγματα που δεν απηχούν την επίσημη θέση” και τόνισε:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές“. Διέψευσε έτσι τα σενάρια για “μεταγραφές” βουλευτών του Κυριάκου Βελόπουλου.

Επανέλαβε δε το αφήγημα περί “κυβέρνησης ηττημένων” ή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ.Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στο Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με Δήμητρες”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι επενδύει στην τοξικότητα και την πόλωση, καθώς και ότι τάζει πράγματα που κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. “Δεν άλλαξε καθόλου και αυτό φαίνεται και από τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Εγώ δεν έχω ξαναδεί μαύρες αγκινάρες”, πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε μάλιστα και τον κ.Τσίπρα, αλλά και τον κ. Βαρουφάκη ότι ψαρεύουν ψήφους από την ακροδεξιά. Υποστήριξε ειδικότερα ότι ο κ.Τσίπρας δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές “γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο”.

Ερωτηθείς δε εάν πιστεύει ότι όντως ψηφοφόροι Κασιδιάρη θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι: “Βλέπω αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που λένε ‘ο Μητσοτάκης μας κλείνει, όλοι στον Τσίπρα΄. Εμείς όμως δε μασάμε τα λόγια μας”.

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “ανέλαβε την εκτελεστική αρμοδιότητα, η οποία του αναλογεί, από εκεί και πέρα εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές”. Σχολίασε όμως ότι “μου φαίνεται παράξενο να ασκούν κριτική για τη συμμετοχή του Καραμανλή στα ψηφοδέλτια, ενώ ο κ.Τσίπρας έχει δίπλα του τον καταδικασμένο αμετάκλητα με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο, κ. Παππά.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα