Κουτσούμπας: Να σταματήσει η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού των προσφύγων από ΕΕ και κυβερνήσεις

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού των προσφύγων από ΕΕ και κυβερνήσεις
Δημήτρης Κουτσούμπας eurokinissi

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και το σταμάτημα της πολιτικής της καταστολής επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή την τραγωδία στην Πύλο.

Με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» αναφέρθηκε στην κατάσταση σειράς χωρών από τις οποίες φεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι «η φτώχεια δεν τελειώνει σε μια μέρα, όμως οι πόλεμοι και οι βομβαρδισμοί μπορούν να σταματήσουν και πρέπει να επιδιώξουμε και να παλέψουμε να σταματήσουν. Κάποιοι τους κάνουν, κάποιες κυβερνήσεις συμμετέχουν, κάποιες συμμαχίες συμμετέχουν. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να μένουν στις χώρες τους, εμείς θέλουμε να μένουν στις χώρες τους, κανένας δεν θέλει να πνίγεται αυτός και η οικογένειά του».

Είπε ότι «αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει ‘χτές’» είναι η υλοποίηση των προτάσεων του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής, κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας «που με ευθύνη της ΕΕ έχει οδηγήσει την Τουρκία να εργαλειοποιεί το προσφυγικό και μάλιστα πληρώνοντάς την κι από πάνω» και το σταμάτημα της πολιτικής της καταστολής «που γίνεται κυρίαρχη στις χώρες πρώτης υποδοχής και από τις κυβερνήσεις, και από την Frontex και από το Λιμενικό».

Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική της καταστολής «διογκώνει τις ‘ταρίφες’ των διακινητών των οποίων ανοίγει η όρεξη και πάνε από πιο επικίνδυνα μέρη για να μπορέσουν να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ελλάδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θρηνούμε γυναικόπαιδα».

Ανέφερε, επίσης, ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει, η καταγραφή, απόδοση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες τελικού προορισμού των προσφύγων και μεταναστών, να γίνεται από τους μηχανισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΕΕ στην Τουρκία και στην Αίγυπτο διότι οι πρόσφυγες-μετανάστες βρίσκονται στο έδαφος των χωρών αυτών.

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι «το κρίσιμο ζήτημα στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια, είναι τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα που θα έλθουν στην Ελλάδα, τα οποία είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, είναι δανεικά και θα τα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός».

Όπως επισήμανε, για να γίνει η εκταμίευση απαιτούνται «νέα φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα, 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς για να σωθούν οι τράπεζες, εξώσεις επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας ενώ από τα έτσι κι αλλιώς λίγα κονδύλια που προβλέπονται για την Υγεία, θα πάνε σε ομίλους της ιδιωτικής Υγείας και τα υπόλοιπα σε μερικές ανακαινίσεις σε πτέρυγες νοσοκομείων».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «επειδή μετά την Κυριακή θα είναι τα δύσκολα, το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, μέσα και έξω από την Βουλή, στο πλάι του εργαζόμενου λαού, για να προωθήσει τις διεκδικήσεις του, να εμποδίσει μέτρα και να ανοίξει δρόμο για συνολικότερες ανατροπές».

Σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ανέφερε επίσης ότι έχουν αναπτυχθεί εκτενώς τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων και σχολίασε ότι «αντικειμενικά υπήρχε η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις 21 Μάη από τα κόμματα που έχουν πάνω-κάτω κοινά προγράμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα