Μητσοτάκης για τα “λουλούδια” εκ δεξιών της ΝΔ και τη νέα κυβέρνηση

Μητσοτάκης για τα “λουλούδια” εκ δεξιών της ΝΔ και τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάρφωσε “Νίκη” και “Σπαρτιάτες”, ενώ διαμήνυσε ότι κανένας υπουργός δεν είναι αμετακίνητος. Τι είπε για το σχέδιο του για το ΕΣΥ και διάλογο με την Τουρκία

Μία “ανάσα” πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε εκ νέου στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως στους ψηφοφόρους που το Μάιο είχαν μετακινηθεί προς μικρά δεξιά κόμματα, ζητώντας μία “ασφαλή και λειτουργική” αυτοδυναμία.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ έστειλε καταρχήν ένα μήνυμα κατά του εφησυχασμού, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει το ανώτατο άκρο των ποσοστών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά το κατώτατο, που κυμαίνεται στο 37% -38%. Επισήμανε ότι αυτό το ποσοστό είτε δεν δίνει αυτοδυναμία είτε δίνει οριακή αυοδυναμία. Και κάλεσε όσους ψήφισαν ΝΔ στις 21 Μαϊου “να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει περίπου προεξοφληθεί”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι “δεν υπάρχει λόγος αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν, να αλλάξουν την επιλογή τους”. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί όπως είπε λόγω της απλής αναλογικής έχει οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές, ενώ ανοίγει η δυνατότητα για μία Βουλή, που – όπως υποστήριξε – μόνο πολυφωνική δεν θα είναι, καθώς θα έχει όπως όλα δείχνουν “πολλά μικρά κόμματα ανύπαρκτα”.

Σχολίασε δε ότι εκ δεξιών της ΝΔ “ανθίζουν πάρα πολλά λουλούδια”, αλλά προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι οι πολίτες για το τι ψηφίζουν και τι θα πάρουν μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ειδικότερα ότι “διάφοροι επιχείρησαν στην προηγούμενη κάλπη να δοξαστούν κρυπτόμενοι, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικοί συναίσθημα, κάποιοι επιχείρησαν να μας πείσουν ότι είναι οι μόνοι αυθεντικοί πατριώτες”.

Ερωτηθείς ειδικά για τη “Νίκη” και το νέο ακροδεξιό μόρφωμα “Σπαρτιάτες”, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε “για αυτό λέμε να είναι σίγουροι οι πολίτες τι ακριβώς ψηφίζουν, γιατί αυτα τα κόμματα – ο Θεός να τα κάνει, γιατί ένα κόμμα έχει μία υποχρέωση να εκφράζονται τα στελέχητου αθρώνοντας ένα λόγο – δοξάζονται κρυπτόμενοι” και κάλεσε τους πολίτες “να σκεφτούν δύο φορές την ψήφο τους”.

Όρισε δε ως “άνετη, λειτουργική πλειοψηφία” μία αντίστοιχη με αυτή που είχε λάβει η ΝΔ το 2019, όταν αρχικά είχε εκλέξει 158 και κατέληξε λόγω διαγραφών με 156 βουλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές. Επισήμανε ότι ο όρος rotation σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι να μπουν στο παιχνίδι. Σχολίασε όμως ότι υπάρχει και μία διάσταση που δεν αποτυπώνεται, γιατί όπως είπε “στον αθλητισμό το δεξί μπακ θα το βάλεις δεξί μπακ, αυτό δεν θα ισχύσει σε αυτή την περίπτωση. Rotation σημαίνει ότι και οι υπουργοί, οι οποίοι θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο, θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο”. Διαμήνυσε δε ότι “ουδείς είναι αμετακίνητος”.

Όσον αφορά στο σχέδιο του για το ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι πολλές φορές στις εφημερίες των νοσοκομείων καταλήγουν να μπαίνουν τακτικά περιστατικά, τα οποία κάποιοι γιατροί βάζουν για να παίρνουν προτεραιότητα στα χειρουργεία, χωρίς όμως να είναι πραγματικά επείγοντα.

“Αυτό το χειρουργείο όμως που θα γίνει με την επίκληση του επείγοντος, τρώει τη θέση κάποιου άλλου χειρουργείου. Δεν θα ανεχτούμε άλλο τέτοια φαινόμενα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Μα δύσκολο είναι νομίζετε να βρούμε και να κάνουμε μία σαφή ανάλυση για το ποιος κάνει χειρουργεία τα οποία προκύπτουν ότι δεν είναι επείγοντα;”

Εκτίμησε επίσης ότι σε όσα νοσοκομεία υπάρχουν τεχνοκρατικές διοικήσεις, τα πράγματα είναι καλύτερα και έκανε λόγο για “σκληρή αξιοκρατία και αξιολόγηση”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε εκ νέου το σχέδιο για συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “ο ασθενής προτιμά ένα δωρεάν κρεβάτι σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, από ράντζο σε δημόσιο νοσοκομείο”.

Επέμεινε επίσης για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι “δεν είμαστε πια σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς, αν κρίνουμε ότι κάπου μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραπάνω προσλήψεις και να τις ισορροπήσουμε στη συνέχεια, αυτό μπορούμε να το κάνουμε”.

Έτσι επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παραδοχή του ότι οι 10.000 προσλήψεις στην υγεία που έχει εξαγγείλει, αφορούν στην πραγματικότητα κάλυψη θέσεων που θα μείνουν κενές λόγω συνταξιοδότησης στο πλαίσιο του κανόνα ένα προς ένα, που έχει κληροδοτήσει το μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βιλνιούς θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δήλωσε ότι βασικο αντικείμενο συζήτησης της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

“Εάν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, να καθίσουμε να το λύσουμε ή να καταλήξουμε – όπως θεωρώ πιο πιθανό – συμφωνημένα στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά – τονίζω- δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε δε στον Γιώργο Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πως η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) δεν αναφέρει το Αιγαίο. “Σαν να ακούω τον Ερντογάν. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι τόσο αδιάβαστοι που είναι επικίνδυνοι ή μπορεί να είναι επικίνδυνοι γιατί είναι άσχετοι. Ας μη μιλάνε καλύτερα για αυτά τα θέματα”, σχολίασε.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μετεκλογικών συναινέσεων στα μεγάλα θέματα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι “κάποια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης θα σταματήσει αυτή τη σχεδόν οριακά παιδιάστικη άρνηση να συζητήσει μαζί μου“. Ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε “δεν είναι δικό μου θέμα” και υποστήριξε ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μία ήττα ιδεών, με αντίστοιχη νίκη των ιδεών του “προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του υπεύθυνου πατριωτισμού”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα