Μητσοτάκης στο debate: Επέκταση του Market Pass για όλο το 2023

Μητσοτάκης στο debate: Επέκταση του Market Pass για όλο το 2023
SUPER MARKET - ( /EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός στο debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών άφησε ανοιχτό να επεκταθεί το Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στο debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταρχήν αναφέρθηκε στην ακρίβεια που δεν μειώνεται -ειδικά στα τρόφιμα- παρά την πτώση του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτή επέκταση του Market Pass.

Δήλωσε ότι θα συνεχιστούν μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η έκτακτη στήριξη με το Market Pass, το οποίο χαρακτήρισε ένα δοκιμασμένο μηχανισμό. Εστίασε όμως κυρίως στην αύξηση των μισθών, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ.

“Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί πιστεύω ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα συνεχίσει να μειώνεται”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Το Market Pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές των σουπερμάρκετ, θα ήμουν διατεθειμένος – στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε- να συζητήσω μία επέκταση του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους“.

“Είμαι έτοιμος να συζητήσω με την Τουρκία για τη μία, βασική, διαφορά που έχουμε”

Ο πρωθυπουργός στο δεύτερο κύκλο ερωτήσεων απάντησε σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες και το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος στην ΕΕ, καθώς και για την επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

“Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε Κυβέρνησης”, τόνισε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

“Η χώρα κατάφερε το 2022 να πετύχει οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023”, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ σημείωσε ότι: “Η ισορροπία στο κογκρέσο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, σαφώς και έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων”.

Ο κ Μητσοτάκης μάλιστα σχολίασε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι χαίρεται που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα συνεχιστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία όμως όπως τόνισε ο πρωθυπουργός “δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης”.

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα αλλάξει κάτι μετά τις τουρκικές εκλογές και εάν θα επιδιώξει νέες συνομιλίες με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα σεβαστεί απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει.

“Ομως θέλω να τονίσω ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA των τουρκικών κομμάτων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: “Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας. Προφανώς και είμαι έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν έχω αυταπάτες για αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.

“Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς”

Στον τρίτο κύκλο, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση για τις υποκλοπές. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε “όχι δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ, υποστηρίζοντας ότι: “Ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε συγκεκριμένα ότι: “Οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τη θέση τους” και ότι ο ίδιος ανέλαβε δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, για την άμεση διαλεύκανση του θέματος από τη δικαιοσύνη και τη διόρθωση μίας σειρά από αστοχίες “ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε.”

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε τη χαρά του διότι νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί όπως είπε “πρέπει να μάθουμε αν υπήρχαν όντως ποινικές ευθύνες”.

Δήλωσε επίσης ότι: “Θέλουμε μία ΕΥΠ που να λειτουργεί με διαφάνεια” και η οποία “να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται προκειμένου να προασπίσει και να διαφυλάξει την εθνική ακεραιότητα της χώρας”.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ένας πολιτικός αρχηγός αλλά και ο αρχηγός του στρατεύματος, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι:

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.”

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι: “Αυτή η υπόθεση είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας”, όμως υποστήριξε ότι το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά, ενώ επικαλέστηκε την περίπτωση της Μυκόνου ως απόδειξη ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και δεν γίνεται δεκτή η παραβατικότητα.

“Προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία το ΕΣΥ”

Στον τέταρτο κύκλο ερωτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ΕΣΥ θα είναι μία από τις προτεραιότητες του την επόμενη τετραετία. “Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσα στην επόμενη τετραετία“, είπε, δηλώνοντας ότι μεγάλες καθυστερήσεις και ράντζα δεν είναι αποδεκτά φαινόμενα. Εκανε μάλιστα λόγο για συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για παροχή υπηρεσιών υγείας εντός πολύ πιο σύντομου χρονικού διαστήματος.

Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης την αναμόρφωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και την πλήρη ανακαίνιση των κέντρων υγείας στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε την πρόληψη.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντησει για την πολιτική των επιδομάτων και επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το ποσοστό Ελλήνων σε συνθήκες φτώχειας μειώθηκε από το 28% στο 26%.

“Να μας πει ο Τσίπρας πόσο κοστίζουν η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ”

Στον πέμπτο κύκλο ερωτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε νέους φόρους ή σε νέο μνημόνιο και στο ερώτημα γιατί η δική του κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε γενναία μέτρα στήριξης, υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

“Νιώθω υπερήφανος γιατί αν και φιλελεύθερος πολιτικός όταν χρειάστηκε να κάνουμε μία σημαντική κρατική παρέμβαση την κάναμε, για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία”, δήλωσε μάλιστα.

Τόνισε όμως ότι τα πράγματα από εδώ και στο εξής αλλάζουν, καθώς η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. “Το γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “να μας πει πόσο στοιχίζουν η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ και από που θα βρει τα χρήματα“.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν βήματα και για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, αλλά παραδέχθηκε ότι “προφανώς και υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις, τις οποιες πληρώσαμε πολύ ακριβά”, αναφερόμενος στα Τέμπη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς και αναφέρθηκε στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, την επέκταση της Γραμμής 2, το Μετρό Θεσσαλονίκης, που όπως είπε παραδίδεται στο τέλος του χρόνου μαζί με τα αρχαία.

“Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ”

Στον έκτο κύκλο ερωτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε την αναφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, στην κατάργηση της οποιας είχαν αναφερθεί νωρίτερα ο κ. Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ απέρριψε την κριτική για τα 150 ευρώ στους νέους ως ψηφοθηρικό προεκλογικό μέτρο. Εκτίμησε εξάλλου ότι “οι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και για αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα και όχι για τα 150 ευρώ”.

Υποστήριξε επίσης ότι “έγινε πολλή κουβέντα για ένα μέτρο, το οποίο ήταν τελείως συμπληρωματικό σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει” και επανέλαβε ότι ήταν κοστολογημένο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μετά τις πρώτες και εν όψει των δεύτερων εκλογών, να καταθέσουν όλα τα κόμματα τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να τα αξιολογήσουν και να μην υπάρχουν διαφωνίες για το πόσο κοστίζει το πρόγραμμα κάθε κόμματος.

“Ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις”

Στη δήλωση του στο κλείσιμο του debate, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “έαν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε ένα δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας ή εάν θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν, το οποίο πιστεύω ότι οι πιο πολλοί θέλουν να ξεχάσουν.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι: “Κάνοντας τον απολογισμό μίας δύσκολης τετραετίας πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω ότι, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες έδωσαν πριν από τέσσερα χρόνια και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτόγνωρων κρίσεων”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα