“ΝΔ ή χάος”, το δόγμα Μητσοτάκη 

“ΝΔ ή χάος”, το δόγμα Μητσοτάκη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια “τρομοκράτησης” των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, παρουσιάζοντας τη ΝΔ ως τη μόνη εναλλακτική σταθερής διακυβέρνησης 

Οι εκλογές κρίνονται και στο συναίσθημα, είτε θετικό είτε αρνητικό. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς την κάλπη της 21ης Μαϊου όχι μόνο με τη “θετική ατζέντα” των υποσχέσεων για καλύτερους μισθούς σε βάθος τετραετίας, αλλά κυρίως με την άσκηση “τρομοκρατίας” στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Σε αυτούς ιδίως απευθύνθηκε ευθέως χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του σε Καβάλα και Ξάνθη. Πρώτον υποστήριξε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “σταθερότητα ή μπάχαλο”. Δεύτερον, κάλεσε τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν ΝΔ για να κλείσουν το παράθυρο σε “κυβέρνηση ηττημένων”. Και τρίτον, επέκτεινε το συλλογισμό πως δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, δηλώνοντας ότι “απέναντι στη ΝΔ είναι το χάος”.

Η ατζέντα αυτή του φόβου που υιοθετεί η ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δεν έχει βεβαίως επιλεγεί τυχαία. Πρώτον, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ο κίνδυνος επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και δη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Γιάνη Βαρουφάκη, συσπειρώνει από τη σκληρή δεξιά μέχρι τους κεντρώους ψηφοφόρους. Δεύτερον, οι αναποφάσιστοι πάντα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογικών μαχών. Και τρίτον, η ΝΔ δεν θέλει απλώς την πρωτιά, αλλά όπως παραδέχεται και ο κ. Μητσοτάκης, ένα ισχυρό ποσοστό στις 21 Μαϊου, που θα της δώσει την ώθηση για τις δεύτερες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός αποφεύγει φυσικά να θέσει ποσοτικούς στόχους, αλλά στο γαλάζιο παρασκήνιο θεωρείται δεδομένο ότι η ΝΔ θα πρέπει στις 21 Μαϊου να αγγίξει το 33%, για να μπορέσει να διεκδικήσει στις δεύτερες εκλογές αν όχι την αυτοδυναμία, τουλάχιστον ένα ικανό ποσοστό ώστε εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους δικούς της όρους, είτε με μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων είτε επιβάλλοντας όρους συνεργασίας σε κάποιον εταίρο.

Παρότι πάντως η αυτοδυναμία είναι δύσκολος στόχος, στο Μαξίμου δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους. Θεωρουν εξάλλου ότι όσο στην “αριστερή πολυκατοικία” (όρο που λάνσαρε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος) “τρώγονται” για τα σενάρια συνεργασιών, η ΝΔ κερδίζει. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου αφού αξιοποίησε τις δηλώσεις Βαρουφάκη για το σχέδιο Δήμητρα σε συνδυασμό με τη γραμμή της “προοδευτικής διακυβέρνησης” του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αξιοποιεί τις αιχμές Τσίπρα κατά του αρχηγού του ΜεΡΑ25 και τα σενάρια για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά με ψήφο ανοχής των μικρότερων κομμάτων της αριστεράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα