Πάρε (κάτι λίγα) κόσμε: Το άγχος του Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές

Πάρε (κάτι λίγα) κόσμε: Το άγχος του Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τρία νέα μέτρα, αφού προχθές έκανε... κυβίστηση για τον ΦΠΑ, αλλά από το Μαξίμου επιμένουν πως αυτά ήταν δρομολογημένα.

Πολιτικά ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε χθες τρία νέα μέτρα, αφού προχθές είχε ανακρούσει πρύμναν για τον ΦΠΑ.

Και αυτό καθώς οι ανακοινώσεις αυτές στο παρά πέντε των εκλογών δεν συνάδουν με την εικόνα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που θέλει να αποπνέει το Μαξίμου.

Τα δύο από τα τρία νέα μέτρα μάλιστα αφορούν δύο εκλογικά κοινά στα οποία η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να υστερεί και μάλιστα σημαντικά: Τους νέους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικά στις ηλικίες 17- 24 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ εννέα μονάδες. Και παρόλο που και το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, αλλά είχε χάσει τις εκλογές, στο Μαξίμου φαίνεται πως δεν παίρνουν το θέμα καθόλου αψήφιστα.

Εξάλλου, στη ΝΔ δεν αρκεί απλώς η πρωτιά στις 21 Μαϊου, αλλά πρέπει να περάσει και τον πήχη του 33% ώστε να έχει κάποια ελπίδα αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές πάντως έσπευδαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί γαλάζιου εκλογικού άγχους, λέγοντας ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις αφορούσαν μέτρα που ήταν ήδη προϋπολογισμένα στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά “δεν μπορούσαμε να τα πούμε όλα μέσα στα δεκαδες μέτρα στη γενικη παρουσίαση πριν από δυο εβδομάδες.”

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ (υπό όρους και σε βάθος χρόνου), ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση των έμμεσων φόρων ως αναποτελεσματικό μέτρο, δείχνει και το άγχος της κυβέρνησης να ανταγωνιστεί το ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάσει “φιλολαϊκό προσωπείο”.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εξαγγείλει στο δικό της πρόγραμμα μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που αφορά το σύνολο των πολιτών και ιδίως τους λιγότερο προνομιούχους, αλλά που βέβαια απαιτεί και έλεγχο της αγοράς για να αποδώσει.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι βλέπει τις εκλογές ως “ντέρμπι”, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: “Δεν κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις, όλα τα ματς ξεκινούν 0-0”. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε επίσης προς πάσα κατεύθυνση “κανένας εφησυχασμός”, αφού η ΝΔ κινδυνεύει από τη λεγόμενη “χαλαρή ψήφο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα