Τα πολιτικά στοιχήματα των περιφερειακών εκλογών

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χαεσαλιάς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χαεσαλιάς SOOC @Νίκος Παλαιολόγος

Η ΝΔ θέλει το 13 + 3, έχει όμως να αντιμετωπίσει αντάρτες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει λαβωμένος στη μάχη των αυτοδιοικητικών

Πολιτική διάσταση έχει αποδώσει στις περιφερειακές εκλογές το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι ο χάρτης μπορεί να βαφτεί ξανά μπλε.

Προσδοκία της ΝΔ είναι να κερδίσει έτσι τις πολιτικές εντυπώσεις στην πρώτη εκλογική μάχη μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Κασσελάκης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, καλεί εκ νέου τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που έχουν τη στήριξη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποδεικνύοντας τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και ποιους πρέπει να υπερψηφίσουν. Ταυτιζόμενος εκ νέου με αυτές τις επιλογές, πιστώνεται ή χρεώνεται το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε μετά την ετυμηγορία των πολιτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της το βράδυ του Σαββάτου η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλωστε δώσει ραντεβού στις αυτοδιοικητικές με το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει θέσει μάλιστα ως στόχο το 13+ 3, δηλαδή και τις 13 περιφέρειες, αλλά και τους τρεις μεγάλους δήμους.

Οι μάχες στους τρεις μεγάλους δήμους

Η ΝΔ έχει όμως να αντιμετωπίσει σε ουκ ολίγες περιφέρειες γαλάζιους αντάρτες, ενώ και σε επίπεδο των τριών μεγάλων δήμων δεν είναι όλα ρόδινα.

Για παράδειγμα, στο δήμο της Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για τον πασοκογενή Κωνσταντίνο Ζέρβα, που αυτή τη φορά έχει και το γαλάζιο χρίσμα. Και αυτό καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν πάει στο δεύτερο γύρο με τον επίσης πασοκογενή Στέλιο Αγγελούδη, μπορεί να χάσει.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως την περασμένη Τετάρτη κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον κ.Ζέρβα και εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη της ΝΔ.

Στο δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης θα πάει σε δεύτερο γύρο και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιον θα έχει απέναντι του. Και κυρίως εάν το πρόσωπο αυτό θα καταφέρει να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους από το δήμαρχο και το “Μεγάλο Περίπατο”.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως ήδη θεωρούν κερδισμένο το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν ιδιαίτερα στην προοπτική να πάει στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

Στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς θεωρείται δεδομένη η επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη.

Σε ποιες περιφέρειες ποντάρει η ΝΔ

Οι πολιτικές εντυπώσεις όμως, όπως προαναφέρθηκε, κερδίζονται κυρίως στο χάρτη των περιφερειακών εκλογών και εκεί η ΝΔ θεωρεί πως το κλίμα δεν ευνοεί το ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε πηγαίνει μόνο φαινομενικά ενωμένο στην αυτοδιοικητική μάχη. Ενώ κάτω από την επιφάνεια οι εντάσεις σιγοβράζουν και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποια άνοδο μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Καταρχήν στην Αττική, η ΝΔ θεωρεί δεδομένη την επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά, ενδεχομένως και από τον πρώτο γύρο. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει αυτοδιοικητικές περγαμηνές, αλλά έχει θέμα αναγνωρισιμότητας σε μία περιφέρεια στην οποία μετρά και αυτό ιδιαιτέρως. Ενώ ο Γιάννης Σγουρός εκτός του ότι είναι ένα “παλιό” πρόσωπο είχε μεταξύ άλλων να απολογηθεί για τις αντισημιτικές και φιλοναζιστικές αναρτήσεις υποψηφίου με το συνδυασμό του,  ο οποιος αποσύρθηκε τελικά.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι γαλάζιοι ποντάρουν στην επανεκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα, που είναι αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος από το 2014. Τότε σημειωτέον ότι είχε κατέβει ως αντάρτης απέναντι στον αείμνηστο πλέον Γιάννη Ιωαννίδη, που είχε το χρίσμα της ΝΔ.

Στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει διείσδυση και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος αναμένεται να επανεκλεγούν. Ενώ στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει το χρίσμα της ΝΔ.

Στην Πελοπόννησο θεωρείται ότι ο Δημήτρης Πτωχός εάν πάει με τον Πέτρο Τατούλη στο δεύτερο γύρο, θα κερδίσει παρότι ξεκίνησε με μικρή σχετικά αναγνωρισιμότητα. Ο κ. Τατούλης εξάλλου είναι ένα παλιό πρόσωπο και ως εκ τούτου υπάρχει ένα όριο στις δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους. Ενώ η “όλη ΝΔ” έχει συσπειρωθεί γύρω από τον κ.Πτωχό.

Τα ντέρμπι και οι γαλάζιοι αντάρτες

Οι γαλάζιοι αντάρτες αποτελούν ένα ευρύ πρόβλημα για τη ΝΔ, η οποία βέβαια αναμένεται να επιχειρήσει σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις να τους καταγράψει ως δικές της νίκες, εφόσον κερδίσουν.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιφέρειες στις οποίες είναι θέμα γοήτρου για το κυβερνών κόμμα να κερδίσει ο δικός της υποψήφιος και όχι ο αντάρτης. Τα δυο μεγαλύτερα αγκάθια είναι ειδικότερα οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός δεν έσπευσε τυχαία την περασμένη Τετάρτη να επισκεφθεί την Κοζάνη για να στηρίξει το νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε μάλιστα στον κομματικό πατριωτισμό των γαλάζιων ψηφοφόρων, ανήμερα των γενεθλίων της ΝΔ. Ενώ άφησε αιχμές κατά του αντάρτη, Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος διεγράφη από τη ΝΔ ακριβώς για το αντάρτικο.

Την ίδια ημέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, βρέθηκαν στη Μυτιλήνη. Και αυτό καθώς θέλησαν να δώσουν χείρα βοηθείας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι στην εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος φέρεται το 2019 να είχε στηρίξει το νυν περιφερειάρχη και γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μουτζούρη απέναντι στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ, Χριστιάννα Καλογήρου.

Ο κ. Μουτζούρης ως γνωστόν εξελέγη χάρη στον τοπικό γαλάζιο εμφύλιο. Και στην τετραετία που μεσολάβησε είχε δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με το μεταναστευτικό. Με αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε ευθαρσώς “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”.

Για αυτό τόσο ο κ. Γεωργιάδης που “μιλά” στο σκληρό δεξιό κοινό έπλεξε το εγκώμιο Στεφανή. Ενώ ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, καρφώνοντας κάποιους που “έκαναν μόνο επικοινωνιακό σόου”.

Τα μεγάλα ερωτηματικά μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, η ΝΔ έχει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσει ένα τοπικό εμφύλιο, όμως ο παράγοντας που ενδεχομένως να αλλάξει τα πράγματα είναι η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο.

Ο νυν περιφερειάχης, Χρήστος Μέτιος, και ο αντάρτης Χριστόδουλος Τοψίδης, είχαν αναμετρηθεί και το 2019 και ο κ. Μέτιος είχε κερδίσει με μόλις 3.500 ψήφους διαφορά. Επομένως τώρα όλα είναι ανοιχτά.

Αλλά και εάν εκλεγεί ο κ. Τοψίδης, η ΝΔ θα τον προσμετρήσει ουσιαστικά ως δικό της, κάτι που δεν μπορεί πχ να κάνει με τον κ.Αμανατίδη και τον κ.Μουτζούρη.

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται όμως και στην πληγείσα απο τις πλημμύρες Θεσσαλία. Η ΝΔ αποφάσισε – θέλοντας και μη – να μην αποσύρει τη στήριξη στον Κώστα Αγοραστό, παρότι βρέθηκε στο στόχαστρο και γαλάζιας κριτικής. Δεν προλάβαινε άλλωστε μετά την κακοκαιρία Daniel να κατεβάσει άλλον υποψήφιο.

Ο κ. Αγοραστός πριν τις πλημμύρες θεωρείτο βέβαιο ότι θα σάρωνε από τον πρώτο γύρο. Πλέον εκτιμάται ότι θα πάει σε δεύτερο γύρο με τον Δημήτρη Κουρέτα, τον οποίο στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ όμως θεωρούν ότι δεν μπορεί η υποψηφιότητα Κουρέτα να απειλήσει την επανεκλογή Αγοραστού.

Τώρα εάν τελικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρεθεί κατηγορούμενος για παραλείψεις στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, η ΝΔ θα επανεξετάσει τη στάση της… Αλλά εν τω μεταξύ ο χάρτης θα έχει (πιθανότατα) βαφτεί μπλε και στη Θεσσαλία. Και αυτό είναι που πολιτικά ενδιαφέρει το Μαξίμου τώρα.

Δύο περιφέρειες με διπλούς πονοκεφάλους για τους γαλάζιους υποψήφιους

Υπάρχουν όμως και δύο περιφέρειες, στις οποίες οι τοπικοι γαλάζιοι εμφύλιοι ενδέχεται να ευνοήσουν τελικά τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και να τους φέρουν στο δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα, στη Στερεά Ελλάδα ο νυν περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον Απόστολο Γκλέτσο που κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μαρκόπουλο, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους δυσαρεστημένους δεξιόυς.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα που έχει το χρίσμα της ΝΔ, έχει να αντιμετωπίσει το γαλάζιο αντάρτη, Γιάννη Τρεπεκλή, και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Γαλιατσάτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα