Agrotica: Οι αγρότες ακύρωσαν τα εγκαίνια της έκθεσης

Agrotica: Οι αγρότες ακύρωσαν τα εγκαίνια της έκθεσης

Υπό τον φόβο της πρόκλησης μεγάλης κλίμακας επεισοδίων κατά την άφιξη του ΥΠΑΑΤ στην έκθεση Agrotica για τα εγκαίνια, αποφασίστηκε η ακύρωσή τους. Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια της 26ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με τους διοργανωτές να προβαίνουν στη ματαίωσή τους λόγω του ασφυκτικού αποκλεισμού του κέντρου της πόλης από χιλιάδες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 5.000) αγρότες και τα τρακτέρ τους, οι οποίοι διαδηλώνουν έως αυτήν την ώρα ενάντια στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κατάσταση έξω από τον χώρο της έκθεσης μύριζε μπαρούτι από νωρίς, με τους διοργανωτές να φοβούνται για μεγάλης κλίμακας επεισόδια, τη στιγμή που θα κατέφθανε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από τη ΔΕΘ έχει γίνει και χρήση χημικών από την αστυνομία, έπειτα από μικροένταση που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ κάηκε και ένα δέντρο.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί για τις 19.00.

Αναλυτικά η  επίσημη ανακοίνωση

«Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΘ – HELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016.»

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι προχώρησαν ήδη σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 4μμ (έως τις 9 μμ.), όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου.

Παράλληλα, οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να καλέσουν το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 247, τάσεις υπαναχώρησης μπροστά στη δυναμική των αγροτικών μπλόκων εμφανίζει η κυβέρνηση, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει σειρά φορο-ελαφρύνσεων για τους αγρότες.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της μεσημεριανής σύσκεψης που είχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι της σύσκεψης «έπεσε» το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τους αγρότες έως το 2017, αλλά και μείωση των προκαταβολών φόρου σε συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Κλειστό σε 24ωρη βάση από την Κυριακή το τελωνείο των Κήπων

Δυναμική παρουσία προγραμματίζουν οι αγρότες του Έβρου στο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, ενημερώνει ότι αύριο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα. Εξηγεί πως στο χώρο του τελωνείου θα παραμείνουν τα απαραίτητα για τον αποκλεισμό αγροτικά μηχανήματα καθώς αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ει δυνατόν της πλειοψηφίας των αγροτών του Έβρου. Ανακοινώνει την κλιμάκωση των δράσεων από το Σάββατο με αύξηση κατά πολύ των ωρών του αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή προσανατολίζεται στο να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων. Επισημαίνει πως για πρώτη φορά ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιτυγχάνει αυτή τη συσπείρωση με τη συνειδητή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και μεγάλου αριθμού νέων αγροτών ηλικίας 30-45 ετών.

«Στο παρελθόν είναι αλήθεια ότι έγιναν συνδικαλιστικά λάθη στον κλάδο από όλους μας, τώρα όμως όλοι έχουν καταλάβει τι γίνεται. Ειδικά ο Έβρος έχει μάθει να κάνει κινητοποιήσεις λόγω των πολλών και συχνών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, είτε με τις πλημμύρες, είτε με τις ζωονόσους. Η παρουσία των Εβριτών αγροτών είναι σημαντική και υπολογίσιμη. Ξέρουν ότι είμαστε μια γροθιά που δεν σπάει», καταλήγει.

Όσον αφορά στο βόρειο τμήμα του νομού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Έβρου, Γιάννη Μαργαριτίδη, ανοιχτό θα παρεμείνει αύριο το οδικό δίκτυο προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες στη μετάβασή τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Παραμένει η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Θα δούμε και τις αυριανές εξελίξεις και αναλόγως θα συνεχίσουμε», αναφέρει.

πηγή: ΑΠΕ, voria

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version