Η Πάρος στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Η Πάρος στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Clean Blue Paros", η Πάρος στοχεύει να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης.

Από την περασμένη εβδομάδα υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης πλαστικού στην Πάρο, στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος μοίρασε στους 1.137 μαθητές και 128 εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων από ένα επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό μπουκάλι και εκπαιδευτικό υλικό.

Πρόκειται για ακόμα μία δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα Clean Blue Paros, το οποίο εγκαινίασε τη δραστηριότητά του τον Μάιο του 2019, με στόχο η Πάρος να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο κα Δώρα Σαρρή, εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και μέλη της ομάδας Clean Blue Paros, μοίρασαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από ένα επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό μπουκάλι, συνοδευόμενο από εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τη σωστή διαχείριση του πλαστικού.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να ξεκινήσει η συστηματική ενημέρωση των μαθητών ώστε να καλλιεργηθεί μία επόμενη γενιά ενεργών πολιτών με ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση. Η συγκεκριμένη δράση είναι μία από τις πολλές που περιλαμβάνονται στο Clean Blue Paros, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ολιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, που υλοποιεί ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τη βρετανική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Common Seas και την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων WATT. Στόχος του είναι να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης. Επίσης, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ανέφερε σχετικά: «Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού προκειμένου η Πάρος να γίνει ένας ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο. Δουλεύουμε δυναμικά για να αλλάξουμε την κουλτούρα της μίας χρήσης και της ρίψης των πλαστικών, που μολύνει τη στεριά και επιβαρύνει τις θάλασσες μας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και ελπίζουμε η Πάρος να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα νησιά της χώρας μας, στοχεύοντας στην αλλαγή της γενικότερης φιλοσοφίας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό».

Στο παρελθόν, ο Δήμος Πάρου, μέσω της δράσης Clean Blue Paros, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών που μειώνουν σημαντικά τη ρύπανση από πλαστικά στην Πάρο. Συγκεκριμένα, τοποθέτησε στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πάρου βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού. Επίσης, δημιούργησε και διένειμε στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης έναν πλήρη οδηγό συμβουλών, που στοχεύει στη μείωση του πλαστικού τους αποτυπώματος εν μέσω Covid-19, και προμηθεύτηκε για τις εκδηλώσεις στο νησί της Πάρου, μεταλλικά είδη σερβιρίσματος. Τέλος, δημιουργήθηκαν εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές ράβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα και τις διανέμουν δωρεάν σε κατοίκους της Πάρου, αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τους πελάτες τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα