Ιωνίδειος σχολή: Πρότυπο με 27 παιδιά ανά τάξη – Στηρίζουν την κατάληψη και οι γονείς

Ιωνίδειος σχολή: Πρότυπο με 27 παιδιά ανά τάξη – Στηρίζουν την κατάληψη και οι γονείς
Κάγκελα σχολείου Eurokinissi

Ενα δημόσιο σχολείο με παράδοση 170 χρόνων, ένα πρότυπο σχολείο όπως η Ιωνίδειος σχολή αναγκάζεται να λειτουργεί εν καιρώ πανδημίας με 27 παιδιά ανά τάξη.

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας της η κυβέρνηση, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, έδωσε μεγάλη σημασία στα πρότυπα δημόσια σχολεία και στις δυνατότητες αύξησης του αριθμού τους αλλά και της αναβάθμισής τους.

Είναι πάντως γεγονός ότι μέσα στην πανδημία τα πρότυπα σχολεία όχι μόνο δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως τέτοια αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρότατα προβλήματα με τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

Ενα κλασικό παράδειγμα είναι η Ιωνίδειος σχολή του Πειραιά. Πρόκειται για ένα σχολείο με πολύ μεγάλη παράδοση και εξαιρετικές επιδόσεις, πόλος έλξης για όλα τα παιδιά που κατοικούν στις ευρύτερες περιοχές.

Εν καιρώ πανδημίας, η πρότυπος Ιωνίδειος σχολή (κληροδότημα) δεν βρήκε-δυστυχώς-κανέναν τρόπο να μειώσει τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα που παραμένουν σταθερά στα 27 παιδιά σχεδόν σε όλες τις τάξεις, από την Α’ Γυμνασίου έως τη Γ’ Λυκείου. Καλαταβαίνει κανείς πόσο προβληματικό είναι αυτό, ιδιαίτερα για ένα σχολείο του οποίου πολλές αίθουσες είναι πολύ μικρές.

Η κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω προκάλεσε την αντίδραση των μαθητών του Λυκείου που επιχείρησαν να καταλάβουν το σχολείο αλλά και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που στηρίζουν ανοιχτά την κινητοποίηση των μαθητών.Μάλιστα καταγγέλουν ότι η εν λόγω κινητοποίηση επιχειρήθηκε να “σπάσει” με “δυναμικές” μεθόδους που δεν ταιριάζουν με την ιστορία του σχολείου.

Την Τρίτη, στη σελίδα του συλλόγου στο facebook, ανέβηκε το εξής μήνυμα:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας και μη ολοκληρωμένης προσέγγισης στα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση, περιορίστηκε στην λήψη ενός και μοναδικού μέτρου προστασίας των ανθρώπινων ζωών των παιδιών μας και των οικογενειών μας, στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρά το γεγονός ότι είχε όλο τον χρόνο μπροστά του ώστε να οργανώσει και να σχεδιάσει την φετινή σχολική χρονιά με ασφάλεια τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Πολυάριθμα τμήματα, τα οποία ξεπερνούν τους 27 μαθητές σε αίθουσες που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες που το ίδιο το κράτος έχει θέσει για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, μαζί με τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης, από κρατικές υπηρεσίες και Δήμο Πειραιά, που αντιμετωπίζει το κτήριο της Ιωνιδείου, προκάλεσαν την κινητοποίηση των μαθητών.

Τα αιτήματα της σημερινής αποχής-κατάληψης:

• Κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών σε Γυμνάσιο – Λύκειο. (δέκα εκπαιδευτικά κενά).

• Μείωση των μαθητών ανά τάξη (έως 15 μαθητές ανά τμήμα) και παρακολούθηση μαθημάτων με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσους μαθητές βρίσκονται στο σπίτι.

• Σχολαστική καθαριότητα και συνεχείς απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του σχολείου (και στα εργαστήρια φυσικής – χημείας, γυμναστήριο).

• Διενέργεια Τεστ Covid-19 στους καθηγητές που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

• Κανονική λειτουργία του σχολικού κυλικείου τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. (Στην Ιωνίδειο το κυλικείο είναι κλειστό).

Γνωρίζουμε όλοι, πως η θέση των μαθητών είναι στις αίθουσες και στα μαθήματα, όμως όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία τους και η υγεία των οικογενειών τους, λόγω των ελλειμματικών μέτρων και του ελλειμματικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, δεν γίνεται να μένουν αδρανείς.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ευθύνη των διοικητικών υπεύθυνων ενός σχολείου είναι να λειτουργεί και να μένει ανοικτό. Το λιγότερο όμως το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα, θα ήταν να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση των μαθητών με σύμμαχο τη λογική, την ηρεμία και την χρήση του διαλόγου.

Όμως πρακτικές, όπως η χρήση σιδηροκόφτη, η ακύρωση σύννομου αιτήματος των δεκαπενταμελών να ανέβουν στις αίθουσες προκειμένου να πάρουν απόφαση, ή η απειλή θα φωνάξω την αστυνομία, κρίνονται όχι μόνο παιδαγωγικώς ανορθόδοξες και ανορθολογικές, αλλά έρχονται και σε αντίθεση με τη δημοκρατική παράδοση λειτουργίας της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας της Ιωνιδείου, ενός ιστορικού σχολείου που έχει κάνει τους δικούς του αγώνες για Δημοκρατία ακόμη και μέσα στις πιο άγριες μέρες αυταρχισμού που έχει ζήσει στην Ιστορία της, η χώρα.

Τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου & Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, συντασσόμαστε και στηρίζουμε σύσσωμα τα δίκαια αιτήματά τους και καλούμε τα συλλογικά όργανα των μαθητών του σχολείου μας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να πάρουν τις συλλογικές τους αποφάσεις, τις οποίες και θα στηρίξουμε.

Τέλος, σας καλούμε όλους στο Παμπειραϊκό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 23/09/2020 στην Πλ. Κοραή στις 13.00, που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Τα αιτήματά τους διατύπωσαν και οι μαθητές γραπτώς σε φυλλάδια που μοίρασαν στο σχολείο την Τρίτη.

Το σχολείο την Τετάρτη παρέμεινε κλειστό λόγω της κατάληψης. Το πρωί κλήθηκε η αστυνομία η οποία εν τέλει απομακρύνθηκε μετά από παρέμβαση των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές ψήφισαν υπέρ της κατάληψης η οποία θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα