Μητσοτάκης: Τον Τσίπρα θα τον κρίνει η Ιστορία – Εμείς κάναμε διεύρυνση

Μητσοτάκης: Τον Τσίπρα θα τον κρίνει η Ιστορία – Εμείς κάναμε διεύρυνση
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το μεταναστευτικό, την επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία, αλλά και τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και τις διεργασίες μετά την παραίτηση Τσίπρα, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Στο νέο ευρωπαϊκό αδιέξοδο για το μεταναστευτικό και στην επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενώ σχολίασε και τις διεργασίες στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα τα σενάρια μίας πιθανής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας “θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας” και υπογράμμισε με νόημα πως η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια διεύρυνση σε προοδευτικές δυνάμεις.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα πιστεύω ότι απέδειξε αυτή τη δυνατότητα να συνενώσουμε στη ΝΔ προοδευτικές δυνάμεις, που μπορεί στο παρελθόν να μην είχαν επιλέξει ΝΔ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την πρόθεση του να συνεχίσει το άνοιγμα προς το κέντρο και να κρατήσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν.

“Δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της άρνησης Ουγγαρίας και Πολωνίας”, ανέφερε όσον αφορά στο αντικείμενο αυτό καθεαυτό της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που όπως σημείωσε θα απηχεί τις απόψεις των υπόλοιπων 25 κρατών μελών για το μεταναστευτικό.

“Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου ζήτημα με τη Frontex”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα ότι η Frontex δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά ένας διακρατικός ευρωπαϊκός οργανισμός επιφορτισμένος με την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με χώρες διέλευσης μεταναστών, όπως η Τουρκία, αλλά και η Τυνησία και η Λιβύη, ώστε όπως τόνισε να μην ξεκινούν καν οι βάρκες με κατεύθυνση τα ευρωπαϊκά παράλια. Ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά στην προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός εκτίμησε: “Είναι μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες έχω μιλήσει”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου δήλωσε: “Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο”, κρατώντας το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία, αλλά και καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για την αποτροπή απόπλου βαρκών με μετανάστες.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαθέσει και επιπλέον κονδύλια στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, ενώ σημείωσε ότι στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όχι μόνο θα συναντηθεί ο ίδιος με τον κ.Ερντογάν, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, καθώς και οι συναρμόδιοι υπουργοί για το μεταναστευτικό, δηλαδή Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης με τους ομολόγους τους.

Δεν απέκλεισε επίσης προς το τέλος του χρόνου να γίνει νέα συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του ομογενή Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε δε ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανία, υπογραμμίζοντας: “Το κράτος δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για κάθε χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα