Οδοντωτός: Προκαταρκτική εξέταση μετά τον εγκλωβισμό επιβατών λόγω κατολίσθησης

Διαβάζεται σε 2'
Οδοντωτός σιδηρόδρομος
Οδοντωτός σιδηρόδρομος ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου του Οδοντωτού, διέταξε η Εισαγγελία, μετά τον εγκλωβισμό 90 επιβατών.

Φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι οι κατολισθήσεις στις καμένες περιοχές της Αιγιάλειας και του Διακοπτού, που είχε ως αποτέλεσμα και την ακινητοποίηση του Οδοντωτού πριν λίγες μέρες και τον εγκλωβισμό 90 επιβατών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thebest.gr, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, απευθύνθηκε στην εισαγγελία, με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραλείψεις και κατά πόσο είναι ασφαλές το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού.

“Θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες και φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Πήρα την πρωτοβουλία να πάω στην εισαγγελία ενώ τις επόμενες μέρες θα κληθώ να καταθέσω” δήλωσε χαρακτηριστικά στο τοπικό μέσο.

Ο ίδιος τόνισε ότι περιστατικό που οδήγησε στον εγκλωβισμό 90 επιβατών στον Οδοντωτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό. “Θυμίζω ότι το 2020 μετά από κατολίσθηση έσπασε τζάμι του τρένου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας επιβάτης και να υπάρξει πανικός. Μιλώντας με ανθρώπους της πυροσβεστικής που βρέθηκαν να επιχειρήσουν στο πρόσφατο περιστατικό, άκουσα ότι ανατρίχιασαν καθώς είδαν βράχους να κρέμονται από μια κλωστή”, σημείωσε.

Τονίζεται ότι οι κατολισθήσεις δεν αφορούν μόνο τη σιδηροδρομική γραμμή αλλά και την παλαιά εθνική οδό, στην οποία κατά καιρούς έχουν υπάρξει πρόβλημα εξαιτίας τους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαίμης, “αρμοδιότητα μας είναι να καθαρίζουμε την παλαιά εθνική οδό, όταν σημειώνονται κατολισθήσεις. Ενημερωνόμαστε άμεσα σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει πρόληψη. Έχουμε ζητήσει από το δασαρχείο, τον ΟΣΕ και την Ολυμπία Οδό να μας ενημερώσουν για τις κινήσεις, τις μελέτες και τα έργα που σχεδιάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Έχουμε κάνει σαφές ότι ως Περιφέρεια είμαστε στη διάθεση τους με την πρόσθεση να κάνουμε ότι μπορούμε ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ όχι μόνο για να παρακολουθούμε και να συντονίζουμε αλλά και για να συνεργαστούμε”.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, δρομολογούνται, και από τα “τρία μέτωπα” που εμπλέκονται, μελέτες και έργα για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Αντιπλημμυρικά έργα, δεξαμενές που θα συγκεντρώνουν χώμα- λάσπη και τα διοχετεύουν στη θάλασσα, έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ορεινού όγκου είναι κάποια από αυτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα