Ουγγαρία: Ρομπότ “καθαρίζει” τον κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας

Ουγγαρία: Ρομπότ “καθαρίζει” τον κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας
Ρομπότ-καθαριστής σε οίκους ευγηρίας

Η συσκευή χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες κατά των μικροβίων. Μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε πριν 100 χρόνια, αλλά πλέον χρησιμοποιείται εν κινήσει χάρη στη ρομποτική

Ένας αυτόνομος ρομποτικός μηχανισμός χρησιμοποιείται για την απολύμανση των δωματίων ενός οίκου ευγηρίας στην Ουγγαρία.

Η συσκευή κατασκευάστηκε στη Δανία και κοστίζει 60 ευρώ. Χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες κατά των μικροβίων. Μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε πριν 100 χρόνια, αλλά πλέον χρησιμοποιείται εν κινήσει χάρη στη ρομποτική.

Οι οίκοι ευγηρίας μετατράπηκαν σε επίκεντρο της πανδημίας, όπως για παράδειγμα συνέβη στο Βέλγιο, όπου 51% των θανόντων ήταν ένοικοι σε γηροκομεία.

“Διαβάσαμε στην εφημερίδα ότι θα μας έρθει και μέχρι στιγμής στη χώρα έχουμε μόνο δύο τέτοια ρομπότ. Το συζητούσαμε τότε και, όταν έφτασε, όλοι ήταν χαρούμενοι. Είμαστε χαρούμενοι επίσης για το ότι θα λειτουργήσει”, λέει στο euronews μία εκ των ενοίκων.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι στους οίκους ευγηρίας. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος επηρέασε ακόμη και τις μονάδες εκείνες που ευτύχησαν να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια του οίκου ευγηρίας “Telki” Γιουντίτ Λενάρτ, “ο ιός προκάλεσε ένα τεράστιο πρόβλημα στους ηλικιωμένους, αλλά το ψυχολογικό βάρος ήταν ίσως ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι δεν μπορούσαν να συναντηθούν με συγγενείς τους”.

Αυτός ο οίκος ευγηρίας ήρε την απαγόρευση επισκέψεων και, έχοντας πλέον το ρομπότ – καθαριστή, οι ελπίδες αναπτερώνονται ότι ο κορονοϊός δεν θα μπει στο κτίριο, ακόμη κι αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα