Σε “κλοιό” κινητοποιήσεων η Αθήνα: Πορείες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την μέρα της γυναίκας

Διαβάζεται σε 3'
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συλλαλητήριο για την ψήφιση του νομοσχέδιού για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη την χώρα. Ποιοι συμμετέχουν.

Ημέρα κινητοποιήσεων σήμερα Παρασκευή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και την 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, που εδώ και 9 εβδομάδες κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο με διαμαρτυρίες και καταλήψεις, έχουν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια στις 12:00 το μεσημέρι. «Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρεται στο κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν.

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιήσει το φοιτητικό κίνημα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με καλέσματα μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο.

Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024
Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει διπλή κινητοποίηση, με προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, που συμπίπτει με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τα αιτήματα της 8ης Μαρτίου, που είναι ίση αμοιβή για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, για το 2024, αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Παλαιστίνης. Φέτος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εντάσσει στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου και της στάσης εργασίας από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας «τη μαζική έκφραση εναντίωσης στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων». Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και απευθύνουν κάλεσμα στις 12 στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας στις 8 Μαρτίου 2024, από τις 11:00 έως τις 15:00, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00 και στην πορεία έως την Πλατεία Συντάγματος.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και ήδη μια σειρά Σύλλογοι παίρνουν σχετικές αποφάσεις. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η Κεραμέως ζητά να κηρυχθεί παράνομη η απεργία

Αγωγή κατά της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του ψηφισμένου, από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικού νόμου (4940/2022).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα