Διπλή παρέμβαση στην αγορά ρεύματος πριν την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Διπλή παρέμβαση στην αγορά ρεύματος πριν την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής
Λογαριασμός ρεύματος istock

Στο επίκεντρο η "ανταμοιβή" των συνεπών καταναλωτών που πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

Διπλή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση ετοιμάζοντας μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών αλλά και για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος, εκείνων δηλαδή που, παρότι έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιούν τα «παράθυρα» του ρυθμιστικού πλαισίου και αφήνουν «φέσια» από εταιρεία σε εταιρεία.

Χρονικά η ανακοίνωση μέτρων προσδιορίζεται για τη ΔΕΘ, σε χρόνο δηλαδή προγενέστερο της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στην ηλεκτρική αγορά, που περιλαμβάνουν, ως γνωστόν, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής..

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΥΠΕΝ εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και ετοιμάζει μέτρα για τις ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πηγές, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η στήριξη των πολύτεκνων απέναντι στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, εξετάζεται είτε η ένταξη τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είτε η δημιουργία ξεχωριστού ειδικού τιμολογίου με χαμηλότερες χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέραν αυτού στα μέτρα που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση είναι και η πρόνοια για τον περιορισμό της δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό θα ανταμειφθούν με έναν έμμεσο τρόπο οι συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι τώρα επωμίζονται το κόστος από τα «φέσια» που αφήνουν οι κατ΄επάγγελμα «μπαταχτσήδες».

Πρόκειται για καταναλωτές, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις αλλά και κενά της νομοθεσίας έχουν βρει τρόπο να αφήνουν φέσια στους παρόχους χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζουν την ποινή της απενεργοποίησης του μετρητή τους.

Τα συγκεκριμένα φέσια υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ και γεννήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Πριν από τρία χρόνια το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2016, η οποία προέβλεπε πως ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα έπρεπε πρώτα να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του.

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στους καταναλωτές την αλλαγή παρόχου καταργώντας το οικονομικό πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα που είχαν συμφωνήσει με τον προμηθευτή τους.

Τα παράθυρα αυτά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επέτρεψαν σε κάποιους καταναλωτές να αλλάζουν συνεχώς πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο φέσια.

Η παράνομη αυτή πρακτική όπως και οι ρευματοκλοπές επιβαρύνουν τους συνεπείς πελάτες των εταιρειών ρεύματος. Κι αυτό καθώς οι επιχειρήσεις συνυπολογίζουν στις τιμές της κιλοβατώρας τις παραπάνω απώλειες ως κόστη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα