Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα, με την προμήθεια αερίου στο επίκεντρο

Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα, με την προμήθεια αερίου στο επίκεντρο
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων (στους κλάδους του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης), ωστόσο το ζήτημα του φυσικού αερίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Στις 29/30 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας με το Υπουργείο Εξωτερικών να έχει τη γενική ευθύνη από ελληνικής πλευράς (επικεφαλής ο κ. Βαρβιτσιώτης) και πολλούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο κ. Σκρέκας, συνοδευόμενους από υπηρεσιακά στελέχη, να επισκέπτονται τη Ρωσική πρωτεύουσα.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων (στους κλάδους του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας), ωστόσο το ζήτημα του φυσικού αερίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, όπως αναμένεται, λόγω της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.

Εν μέσω ενός κύματος ακριβών τιμών στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα έχουν προφανές ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που έγινε γνωστό από τον υπουργό, Κ. Σκρέκα, ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μπορούσε να έρθει σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επόμενο συμβόλαιο.

Η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τους Ρώσους λήγει το 2026, ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζητούν να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021 που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΠΑ και Gazprom δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία, κάτι ωστόσο που θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια η ΔΕΠΑ, έχοντας πλήρη εικόνα για το κόστος προμήθειας του «καλαθιού» αερίου που θα έχει στη διάθεσή της για το 2022, θα προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πελάτες ή υποψήφιους πελάτες της.

Μητσοτάκης με Πούτιν

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στη Μόσχα θα μεταβεί στις 8 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρότι πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη, και συνεπώς προέχουν τα θέματα των συνολικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και τα μεγάλα διεθνή θέματα της περιόδου, εκτιμάται ότι τα ενεργειακά, και ειδικά εκείνα που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου, θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα