Βίντεο: Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Βίντεο: Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ESA-CNES-ARIANESPACE via AP

Από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνας απογεώθηκε ο πύραυλος Ariane 5 για να θέσει σε τροχιά στο διάστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα μεταμορφώσει ριζικά την παρατήρηση του Σύμπαντος.

Ανήμερα των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, του μεγαλύτερου και πιο εξελιγμένου που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή στην αστρονομία και στην αστροφυσική. Πρόκειται για μια αποστολή συνεργασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Στις 12.20 GMT (στις 14:20 ώρα Ελλάδας) από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική απογειώθηκε ο πύραυλος Ariane 5 για να θέσει σε τροχιά στο διάστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα μεταμορφώσει ριζικά την παρατήρηση του Σύμπαντος.

Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ESA-CNES-ARIANESPACE via AP


Η προωθητική πτήση επρόκειτο να διαρκέσει 27 λεπτά, πριν από τον αποχωρισμό του τηλεσκοπίου, το οποίο θα τεθεί σε τροχιά, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από την Γη. Το James Webb, που κατασκευάσθηκε από την Nasa με την συνεργασία της ευρωπαϊκής και της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας, θα επιτρέψει την παρατήρηση των πρώτων γαλαξιών που εμφανίσθηκαν μετά το Big bang , αλλά και τους εξωπλανήτες ή τον σχηματισμό των αστεριών.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb NASA via AP

Το James Webb αναμένεται να φτάσει στο σημείο L2 ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του. Στη συνέχεια, θα υπάρξει μια περίοδος εγκατάστασης και προσαρμογής που θα διαρκέσει έξι μήνες. Αναμένεται να αρχίσει να συλλέγει δεδομένα και να κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις στα μέσα του 2022.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb NASA via AP

Δείτε το βίντεο της απογείωσης:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα