Coca Cola HBC: Ποια εταιρεία εξαγόρασε (και γιατί) στα Βαλκάνια

Coca Cola HBC: Ποια εταιρεία εξαγόρασε (και γιατί) στα Βαλκάνια
Coca Cola SWINDON, UK - FEBRUARY 2, 2014: Can of Coca-Cola on a bed of ice over a black background

Δυναμική είσοδο στον χώρο των τροφίμων μέσω μίας σημαντικής εξαγοράς επιχειρεί η Coca Cola HBC στην γειτονική Σερβία. Σε ποιον τομέα επεκτείνεται

Όταν πριν από μερικούς μήνες σας ζητούσαμε να ξεχάσετε την Coca Cola που ξέρατε εξαιτίας των επεκτατικών κινήσεων της με την εξαγορά παγκοσμίως των Costa Coffee δεν περιμέναμε ότι θα έρχονταν και στην γειτονιά μας κάποιες σημαντικές εξαγορές. Σύμφωνα με το Reuters, η Coca Cola HBC, ο εμφιαλωτής της Coca Cola που ξεκίνησε από την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της εταιρείας Bambi στην Σερβία, έναντι 260 εκατ. ευρώ.

Η Bambi είναι η “Παπαδοπούλου” της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς κατέχει ηγετική θέση στην αγορά μπισκότου στην Σερβία και πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στις γειτονικές της χώρες. Αυτό που οδήγησε την Coca Cola HBC να επενδύσει σε έναν τομέα εκτός της βασικής της δραστηριότητας – πέρα από την στρατηγική εξάπλωσης σε νέους τομείς – είναι ότι το περιθώριο κέρδους της Bambi είναι τριπλάσιο από ότι από τις δραστηριότητες της στην εμφιάλωση αναψυκτικών.

Η Bambi η οποία φέτος συμπληρώνει 52 χρόνια ζωής παρουσίασε πωλήσεις άνω των 82 εκατ. ευρώ το 2017 από τις οποίες τα 2/3 πραγματοποιήθηκαν στην Σερβία και οι υπόλοιπες στα Δυτικά Βαλκάνια. Απασχολεί 680 εργαζόμενους και το πλέον διάσημο προϊόν της είναι το μπισκότο Plazma.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Coca Cola HBC, η οποία είναι ουσιαστικά μετεξέλιξη της Τρία Έψιλον, ήταν από τις πρώτες εταιρείες οι οποίες είχαν δοκιμαστεί στον χώρο του σνακ καθώς στην δεκαετία του ’90 είχε πραγματοποιήσει την εξαγορά της Τσακίρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα