Νέες προοπτικές με τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Αλέξανδρος Βασιλικός, Κατερίνα Σαντίκου

Υπό τη σκέπη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που αναλαμβάνει τη στέγαση και τα έξοδά του στα πρώτα βήματα.

Είναι αλήθεια ότι νεοφυείς επιχειρήσεις ή start-up όπως λέγονται ευρύτερα, υπάρχουν χιλιάδες παγκοσμίως και δεκάδες στη χώρα μας. Ειδικά στον τουρισμό, ξεχωρίζουν πολλές με τις καινοτομίες που εισάγουν, κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.

Ωστόσο, παρά τις ενέργειες που γίνονται ώστε αυτές οι ελληνικές εταιρείες να γίνουν γνωστές διεθνώς και κυρίως να χρηματοδοτηθούν, διότι μέσα από διάφορα προγράμματα και διαγωνισμούς που υπάρχουν απλά βρίσκουν στέγη και τα αναγκαία για το ξεκίνημα, πρώτη φορά δημιουργείται Σύνδεσμος Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ένα cluster start-up επιχειρήσεων με αντικείμενο τον τουρισμό.

ADVERTISING

Τα ιδρυτικά του μέλη είναι πάνω από 20 και αφορούν επιχειρήσεις για πολιτιστικό, θαλάσσιο, ποδηλατικό τουρισμό, για pet friendly ξενοδοχεία, για δραστηριότητες με μοναδικές εμπειρίες, για έλευση πελατών σε ξενοδοχεία κ.ά.

Μάλιστα, σε αυτά τα πρώτα του βήματα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, έθεσε υπό τη σκέπη του τον Σύνδεσμο αυτόν, παρέχοντας στέγη και οικονομική υποστήριξη, ενώ ήδη κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες με τράπεζες και επενδυτές του εξωτερικού, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στόχος του Επιμελητηρίου είναι να υποστηρίξει την προσπάθεια του Συνδέσμου για τη διαμόρφωση ενός καινοτόμου «οικοσυστήματος» που θα δημιουργεί τελικά προϊόντα και υπηρεσίες με μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ξενοδοχίας και της τουριστικής αγοράς, αλλά και ικανά να διοχετευτούν στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, αποτελώντας απτό παράδειγμα εξωστρέφειας.

Σκοπός, λοιπόν, είναι η εξαγωγή ιδεών. Στο πλαίσιο αυτό, το Ξ.Ε.Ε. δρομολογεί τη στέγαση του Συνδέσμου σε χώρο εκμισθωμένο από το ίδιο, την κάλυψη όλων των σχετικών λειτουργικών δαπανών, τη δικτύωση των μελών του Συνδέσμου με τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και την με κάθε τρόπο ενίσχυση της προσπάθειας του Συνδέσμου για τη δημιουργία ενός «επιταχυντή» (“accelerator”).

«Οι ξενοδόχοι αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης δείξαμε τι μπορεί να κάνει ο τουρισμός για τη χώρα. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα, τζίρους για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα κλάδων με τον τουρισμό. Αποδείξαμε πως έχουμε ευαίσθητες κεραίες για να συλλαμβάνουμε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε άλλη μια δράση που απαντά στο στρατηγικό ζητούμενο για περισσότερη καινοτομία, περισσότερη τεχνολογία, περισσότερη γνώση μέσα στην καθημερινή οικονομική διαδικασία,» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός και προσθέτει «θέλουμε να περάσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και στον κόσμο του τουρισμού αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Είμαστε εδώ γιατί στοχεύουμε στην καλλιέργεια καινοτομικού πνεύματος, στην ενίσχυση νέων ανθρώπων που μπορούν να σκεφτούν και εκτός καθορισμένων πλαισίων και έχουν την ικανότητα να βλέπουν κάτι νέο, ακόμη και σε πολύ παραδοσιακά και συνηθισμένα πράγματα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά. Το μεγάλο άλμα προς έναν πιο έξυπνο τουρισμό και μια πιο ευφυή οικονομία.»

Η εκπρόσωπος της προσωρινής διοίκησης του Συνδέσμου Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κατερίνα Σαντίκου παρατήρησε ότι «σκοπός του Συνδέσμου μας, o οποίος ξεκίνησε με συναντήσεις και ζυμώσεις πριν ένα χρόνο είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, ο σχεδιασμός τεχνολογίας και εφαρμογών για τον τουρισμό που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επαύξηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και η κατάρτιση των Μελών μας και η διασύνδεση τους με εξειδικευμένα στελέχη της εγχώριας και διεθνούς τουριστικής αγοράς.»

Παράλληλα, η Κατερίνα Σαντίκου τονίζει ότι «για μας οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τουρισμό είναι το παρόν του τουρισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και το μέλλον όπως ριζικά θα εξελιχθεί. Ένα μέλλον που η καινοτομία και οι παραδοσιακοί παίκτες της τουριστικής αγοράς θα συμπορεύονται αρμονικά. Στο πλαίσιο αυτό και με την καθοριστική στήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα accelerator -ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των startups του τουρισμού στην Ελλάδα- το οποίο έχει ως σκοπό να φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εταιρείεςσε ένα ικανό επίπεδο για να μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους ή ακόμα να μπορέσουν να γίνουν εξωστρεφείς, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες τους και σε άλλες αγορές. Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να έχουμε τη στήριξη κάθε φορέα, ιδιωτικού και δημοσίου.»


SHARE:

24Media Network