Καταστολή στα ΑΕΙ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει, η Ελληνική Λύση (την) ελέγχει

Καταστολή στα ΑΕΙ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει, η Ελληνική Λύση (την) ελέγχει
Η Ελληνική Λύση φαίνεται πως έχει πάρει στα σοβαρά τον άτυπως θεσμικό της ρόλο να ελέγχει την κυβέρνηση στην εφαρμογή κατασταλτικών νομοθετημάτων. Eurokinissi

Επίσημο ρόλο «επιθεωρητή» για το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία που έχει ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια έχει αναλάβει το κόμμα του Κ.Βελόπουλου

Για το ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έχουν αναπτύξει μια «ειδική σχέση» οι (πολιτικές) ενδείξεις και αποδείξεις είναι πολλές. Το γεγονός πως οι αμφότεροι οι σχηματισμοί «ψαρεύουν» στην ίδια δεξαμενή ψήφων, τον χώρο της «λαϊκής δεξιάς» και της ακροδεξιάς, φαίνεται πως δεν τους εμποδίσει να οικοδομήσουν ταυτόχρονα μια συνθήκη σύμπνοιας και σε συνεργασίας.

Σε συμβολικό επίπεδο η συνάντηση που είχαν στα μέσα Σεπτέμβρη ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Κυριάκο Βελόπουλο στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή. Επίσης σχετικά πρόσφατη παραδοχή του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για την ευνοϊκή μεταχείριση του κόμματος, είναι ενδεικτικές.

Στο πολιτικό επίπεδο πάλι είναι εμφανές πως πό το καλοκαίρι του 2019 που «ανέλαβε» η σημερινή κυβέρνηση έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο χώρους ένας διάλογος συνεννόησης και κοινού προβληματισμού σε σειρά θεμάτων: Είτε πρόκειται για τον μεταναστευτικό όπου μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς. Είτε για τα θέματα της φύλαξης του Έβρου όπου …ανταλλάσουν τεχνογνωσία. Εκφράζεται και στην ψήφιση νομοσχεδίων. Εκεί όπου η Ελληνική Λύση σπεύδει να στηρίξει την κυβέρνηση σε επιλογές που την φέρνουν απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευση, δηλαδή τα κόμματα που βρίσκονται στο κέντρο και την αριστερά. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Ένα νομοθέτημα που ψηφίστηκε με την συνάθροιση των 166 ψήφων της Ν.Δ και της Ελληνικής Λύσης.

Όπως φαίνεται όμως η Ελληνική Λύση έχει πάρει στα σοβαρά τον …ατύπως θεσμικό της ρόλο. Έτσι δεν αρκείται στο να στηρίζει τα κυβερνητικά νομοθετήματα, αλλά επιθυμεί να «επιθεωρεί» και τους ρυθμούς της εφαρμογής τους. Ιδίως στον χώρο της εκπαίδευσης. Έναν ρόλο που η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται.

Αυτό δείχνει η κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάϊδω Ασημακοπούλου προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το αν εφαρμόζονται τα μέτρα ελέγχου της πρόσβασης των φοιτητών στα ΑΕΙ, αλλά και η προθυμία του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου να απαντήσει. Παραθέτοντας μάλιστα αναλυτικό πίνακα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Σ.Χ Ασημακοπούλου ήταν η βουλευτής που πρότεινε όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία στην Βουλή, το σώμα αυτό να αποτελείται από …πρώην ΛΟΚατζήδες. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Λύση ζητά την «δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας των πανεπιστημίων, με προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις».

Αξίζει κανείς μάλιστα να παραθέσει αυτούσια την σχετική απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

https://www.news247.gr/download/1410//793000/aei.pdf

Όσο τα δείγματα της, διακριτικής πλην όμως εξελλισόμενης, σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στην Νεά Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση πληθαίνουν, το πολιτικό ερώτημα που αναφύεται είναι σαφές: Πόσο μακριά πάει αυτή η ιστορία. Η απάντηση του μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία σχεδόν 1,5 χρόνο πριν την εκπνοή της κυβέρνητικής θητείας και μιας πιθανής πρόωρης προσφυγής στην κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα