Άλλο λέω εύκολα λόγια, άλλο κυβερνώ και δίνω λύσεις…

Άλλο λέω εύκολα λόγια, άλλο κυβερνώ και δίνω λύσεις…
Πρόσφυγες στη Μόρια AP

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, ο Γιώργος Καρέλιας γράφει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση και μας υπενθυμίζει τη στάση της όσο βρισκόταν στη θέση της αντιπολίτευσης.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, δύσκολη από τη φύση του, δεν προσφέρεται για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Δομές σαν την Μόρια ήταν εξαρχής προβληματικές και εξελίχθηκαν διαχρονικά στο σημερινό(και χτεσινό, βεβαίως) αίσχος, λόγω υπερπληθυσμού και απροθυμίας, αλλά και αδυναμίας, των κυβερνήσεων να δώσουν ριζική λύση.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά με μη σοβαρά επιχειρήματα, όπως τότε που έλεγε ότι οι πρόσφυγες έρχονταν στην Ελλάδα επειδή «τους κάλεσε η κυρία Τασία»(Χριστοδουλοπούλου, του ΣΥΡΙΖΑ). Φυσικά, μόλις ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, ανέκρουσε πρύμναν και υποχρεώθηκε να παραδεχθεί το προφανές.

Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε επισκεφθεί δυο φορές την Μόρια και είχε κατακεραυνώσει την τότε κυβέρνηση. Δικαίως έως ένα βαθμό, οι ευθύνες της ήταν δεδομένες. Όμως, καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια. Και τα μεγάλα αντιπολιτευτικά λόγια εκδικούνται, όταν πρέπει να γίνουν κυβερνητικά έργα.

Αφού είδαμε τα μπρος πίσω με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής(καταργήθηκε και επανιδρύθηκε), οι υποσχέσεις για αποσυμφόρηση πήγαν περίπατο, αφού στη Μόρια διαβιούν ακόμα περί τις 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις μειωμένες ροές των προηγούμενων μηνών και λόγω πανδημίας. Μετά την χτεσινή πυρκαγιά ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Τι θα πει «δεν μπορεί να συνεχιστεί»; Μια χαρά μπορεί, αν δεν αφήσουν τα λόγια και τις υποσχέσεις. Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να διαπιστώνουν τα προβλήματα, αλλά για να τα λύνουν. Η χτεσινή φωτιά δεν είναι πρωτοφανής. Και πέρσι τέτοιες μέρες το ίδιο συνέβη. Οι δικαιολογίες και τα υπονοούμενα(περί, δήθεν, «τουρκικού δακτύλου» δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες. Εκτός αν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει. Κι επειδή δεν έχει, ας σταματήσει να λέει εύκολα λόγια και να αναζητά άλλοθι.

Διότι, σύμφωνα με μια ρήση του Αμερικανού πολιτικού και συγγραφέα Βενιαμίν Φραγκλίνου, «όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα