Ο Ανδρουλάκης εκνευρίζει τον Μητσοτάκη: Καλό σημάδι…

Ο Ανδρουλάκης εκνευρίζει τον Μητσοτάκη: Καλό σημάδι…
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την επιθετική αντιπολίτευση Ανδρουλάκη, η οποία χαλάει τα σχέδια Μητσοτάκη.

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση εμφανίζονται σημάδια εκνευρισμού. Φαίνεται ότι άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν.

Ετσι, η επιθετική κριτική που ασκεί το τρίτο κόμμα της Βουλής σε κυβερνητικές αποφάσεις αντιμετωπίζεται με ειρωνείες και με προσπάθεια να το ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την πανδημία, το ΚΙΝΑΛ τα χαρακτήρισε καθυστερημένα και ανεπαρκή και την επέκρινε ότι υποκύπτει στο φόβο του πολιτικού κόστους. Κυβερνητικά στελέχη απάντησαν ότι διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ «είναι σαν να διαβάζεις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντίδραση αυτή πρέπει να χαροποιεί τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Διότι φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της μια «παρεξήγηση» που σέρνεται τα τελευταία χρόνια. Μετά τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, στη ΝΔ θεωρούσαν το ΚΙΝΑΛ «φιλικό» κόμμα. Και όσες φορές η Φώφη Γεννηματά επιχειρούσε να διαλύσει αυτήν εντύπωση, ασκώντας επιθετική κριτική σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυβε την ενόχλησή του.

Δυο μέρες μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει από αυτόν «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να προσδιορίσει εκείνος το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκεί το ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα ηγεσία του, με διπλό στόχο. Από τη μια να έχει κάποιας μορφής συναίνεση από το τρίτο κόμμα, ώστε να μπορεί να κατηγορεί ευκολότερα τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανεύθυνη» αντιπολίτευση.

Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπεσε στην παγίδα. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της αντιπολίτευσης. Και το είδος της κριτικής που θα ασκεί δεν μπορεί να το καθορίζει η κυβέρνηση. Αν το δεχόταν αυτό, θα ήταν σαν να κλωτσούσε την καρδάρα με το γάλα. Αν ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι του κόμματος που πήγαν στη ΝΔ στις εκλογές του 2019, δεν έχει άλλη οδό από τη άσκηση συστηματικής και επιθετικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συγγενές προς τη ΝΔ κόμμα. Ιστορικά ήταν ο μεγάλος αντίπαλός της μέχρι το 2012 και την «παρά φύσιν» συνεργασία τους. Και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ο «φιλοκυβερνητικός» υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος καταποντίστηκε, παρά τη μεγάλη μιντιακή και δημοσκοπική υποστήριξη που είχε.

Στο λίγο διάστημα που ασκεί την αρχηγία ο κ. Ανδρουλάκης, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αποκαθιστά την πολιτική κανονικότητα. Και αυτό σημαίνει ότι θα ασκεί καθημερινά αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική.

Αυτό δεν αρέσει στον κ . Μητσοτάκη και δεν το κρύβει. Στη τελευταία συνέντευξή του στον «Αντέννα» είπε δηκτικά για τον κ. Ανδρουλάκη: «Εχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αρα τοποθετείται στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Συνειδητά ή όχι ο κ. Μητσοτάκης είπε κάτι που αποκαθιστά τα πράγματα. Βεβαίως, καταχωρίζοντας το ΚΙΝΑΛ στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία», ελπίζει να κυριαρχήσει πλήρως η ΝΔ στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία». Όμως, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει μαζί του για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν οι επόμενες εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία. Αλλωστε, αυτό είναι και το νόημα της φράσης του κ. Ανδρουλάκη ότι θέλει «να αντικατασταθεί η κυβέρνηση της ΝΔ από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Και αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με συμμετοχή της ΝΔ.

Κάπως έτσι το πολιτικό παιχνίδι αρχίζει να ξεκαθαρίζει. ΤΟ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της Κεντροαριστεράς, δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις προσεχείς εκλογές. Δεν θα επαναλάβει, δηλαδή, αυτό που έγινε το 2012 και παραλίγο να το οδηγήσει στην εξαφάνιση.

Για τα υπόλοιπα- δηλαδή για το ποια κυβέρνηση θα έχουμε μετά τις εκλογές, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή- θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα