Το κακό, το χειρότερο και η Ελλάδα

Το κακό, το χειρότερο και η Ελλάδα

Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα, αναλόγως του ποιος θα εκλεγεί στις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη

H ρήση “από 320.000.000 ανθρώπους καταλήξαμε σε αυτούς του δύο”, συνοψίζει ίσως την αίσθηση της κοινής γνώμης εντός και εκτός ΗΠΑ για τις φετινές αμερικανικές εκλογές.

Μεταξύ αυτών έχουν να επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες. Της Χίλαρι Κλίντον, με τις πολλές σκιές και το “πλούσιο” παρελθόν και του Ντόναλντ Τραμπ, ενός επικίνδυνου παλιάτσου, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι πλανητάρχης μπορεί να γίνει, αν κερδίσει.

Το ερώτημα, που συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, είναι τι θα αλλάξει για μας, αναλόγως του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. Μια γρήγορη απάντηση είναι η εξής: “Τίποτα”.

Πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, μπορεί να σημαίνει 1 λεπτό ενασχόλησης για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική των σοβαρών κρατών, έχει συνέχεια και δεν εξαρτάται από μια εκλογική αναμέτρηση.

Μπορεί να μας βολεύουν οι μανιχαϊστικές αναλύσεις ή η ερμηνεία με όρους του παρελθόντος περί “άμεσων παρεμβάσεων”, αλλά η εξωτερική πολιτική στις μέρες μας, είναι πολυσύνθετη και πολύ συχνά τις συνέπειες αποφάσεων, που εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική, τις κατανοούμε χρόνια μετά.

Επομένως, η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, προσφέρεται σαφώς για χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης παγκοσμίως, ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ή να έχουμε ψυχραιμία, όταν συνδέουμε προσδοκίες ή φόβους με ένα εκλογικό αποτέλεσμα εκτός Ελλάδος.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα