Στολίσατε;

Στολίσατε;
Iranian protesters burn representations of U.S. and Israeli flags during a rally against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel, in Tehran, Iran, Monday, Dec. 11, 2017. (AP Photo/Ebrahim Noroozi) AP

"Ήταν σαν να σκάλισε, με ένα ξύλο, μια φωλιά γεμάτη οργισμένες σφήκες...".

Στολίσατε; Στη Βηθλεέμ πάντως, τη γενέτειρα του Χριστούλη, οι κάτοικοι στόλισαν την πόλη τους, με οδοφράγματα και πέτρες, στις διαδηλώσεις εναντίον του Ισραηλινού στρατού. Μέχρι τώρα τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι, από τους βομβρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται η φημισμένη βιβλική πόλη με το Σπήλαιο της Γέννησης.

Στολίστηκε, για τα καλά, και πάλι, η Μέση Ανατολή. Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί στα εδάφη της Παλιστινιακής Αρχής σαν απάντηση στις ρουκέτες που εξαπολύονται απο τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ξανά ο ουρανός πάνω από την Παλαιστίνη παίρνει φωτιά, και ξανά οι αθώοι θα την πληρώσουν: τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στη Γάζα, αλλά και οι θαμώνες κάποιας καφετέριας στο Ισραήλ. Και μετά θα έρθουν σαν αντίποινα και άλλοι βομβαρδισμοί, κι ύστερα σαν απάντηση, στις βόμβες, θα πέσουν κι άλλες ρουκέτες – ο ορισμός του φαύλου κύκλου.

Στολίσατε; Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, ο αχρείαστος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στόλισε για τα καλά τη Μέση Ανατολή με βόμβες, πόνο και αίμα, όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους. Ήταν σαν να σκάλισε, με ένα ξύλο, μια φωλιά γεμάτη οργισμένες σφήκες. Αλλά ασφαλώς, ο πλανητάρχης δεν κινδυνεύει ο ίδιος απο τις συνέπειες των πράξεών του – οι Ισραηλινοί και οι Άραβες κινδυνεύουν, και κατ’ επέκταση όλοι οι γείτονές τους, στους οποίους ασφαλώς συγκαταλεγόμαστε κι εμείς. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τον ευήθη του Λευκού Οίκου, εάν τα παιδιά στη Βηθλέμ τρώνε ισραηλίτικες οβίδες στο κεφάλι, αλλά ούτε και εάν οι επιβάτες ενός λεωφορείου στο  Τελ Αβίβ διαμελιστούν από μια ανθρώπινη βόμβα.

Κι εμείς τώρα, στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι μας, καθόμαστε και τον κοιτάμε ανήμποροι, να κρεμάει στη Μέση Ανατολή πύρινα, εκρηκτικά στολίδια: στη Δυτική Όχθη και στη Βηθλεέμ, που γεννήθηκε ο Χριστός.

*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

(Φωτογραφία: AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα