Η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ για το φιάσκο του ανασχηματισμού

Η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ για το φιάσκο του ανασχηματισμού
Για μεταγραφή πήγαινε η Ν.Δ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, σε φιάσκο ολκής κατέληξε λένε στον ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Επικονωνιακά κόλπα αντί για συναίνεση αναζήτησε ο Μητσοτάκης και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα λένε στην Κουμουνδούρου. Τα κυβερνητικά αδιέξοδα που δείχνουν οι εξελίξεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετά 24ωρα έλεγαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δυσκολεύεται ακόμη και να κάνει έναν ανασχηματισμό. Όμως ουδέποτε φαντάστηκαν τις χθεσινές εξελίξεις, όπου ο ανασχηματισμός «ακυρώθηκε» λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του. Λόγω των όσων συνέβησαν με τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για «φιάσκο» που όμοιο του σπάνια συναντά κανείς σε ανεπτυγμένη χώρα, το οποίο χρεώνεται αποκλειστικά και μόνον στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρούν μάλιστα τις εξελίξεις αποκαλυπτικές τόσο για το βάθος των σχέσεων της Ν.Δ με συμφέροντα που πιέζουν όσο και ενδεικτικές των πολιτικών αδιεξόδων της.

Η μεταγραφή που έγινε άδειασμα

Ειδικά το ζήτημα του πρώην υπουργού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχρισε υπουργό Πολιτικής Προστασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπουν» μια αποτυχημένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να «απαντήσει» στην πολιτική πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υπάρξει πολιτικός διάλογος και συναίνεση για την πολιτική προστασία.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπορεί να είναι κοινής αποδοχής και να χαίρει διακομματικής στήριξης Όμως η κυβέρνηση αντί να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και να επιδιώξει έναν θεσμικό διάλογο στην Βουλή που θα μπορούσε να καταλήξει και σε πρόσωπο επιδίωξε κάτι εντελώς διαφορετικό: Έναν επικοινωνιακό αιφνιδιασμό με τον Ευάγγελο Αποστολάκη τον οποίο «επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση αυτή θα εξυπηρετούσε προφανώς και τον μικροκομματικό στόχο του διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα «πωλούνταν» στο εσωτερικό της Ν.Δ και στους ψηφοφόρους του κόμματος ως «μεταγραφή» από τον αντίπαλο. Όμως αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό αφού το Μέγαρο Μαξίμου «αδειάστηκε» μεγαλοπρεπώς από τις δηλώσεις του ίδιου του Ευάγγελου Αποστολάκη. Αντικειμενικά όπως ήρθαν τα πράγματα, εκτέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός αφού όπως επαναλαμβάνουν όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι επιτελείς του έχει την αποκλειστική ευθύνη του ανασχηματισμού.

Όσον αφορά την στάση του Αλέξη Τσίπρα, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ξεκάθαρα στον Ευάγγελο Αποστολάκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την Δευτέρα, ότι δεν τίθεται θέμα διακομματικής συναίνεσης στις κυβερνητικές επιλογές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακριβώς γιατί διέβλεψε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένας πραγματικός διάλογος και η αναζήτηση συναινέσεων με στόχο την θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως μετά τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν ασχολήθηκε με την θεσμική αλλαγή της δημιουργίας ξεχωριστού Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Παρότι από την κυβέρνηση παρουσιάστηκε ως «τομή» και σημαντική αλλαγή στην κυβερνητική δομή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνουν ότι ο πρωθυπουργός άφησε την πολιτική προστασία εκεί που ήταν δηλαδή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εφόσον πλέον δεν εξυπηρετούσε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του. Χαρακτηριστικό είναι το ερώτημα που έθεσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπυλος: «Άραγε σε όλη τη χώρα ή σε όλη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος κατάλληλος να αναλάβει αυτή τη θέση; Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει σε αυτή τη δομή, όπως δεν πιστεύει και στον πολιτικό διάλογο. Προσπάθησε να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο γύρισε εναντίον του»,

Το πολιτικό πρόβλημα

Παρότι η υπόθεση του ανασχηματισμού, αντικειμενικά, επισκιάστηκε από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που υπήρξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» στις κινήσεις που έγιναν ένα σαφές πολιτικό συμπέρασμα: Την παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας σε δύο πολύ σημαντικά πεδία: Αυτό της υγείας, δηλαδή την διαχείριση της πανδημιας, και αυτό της πολιτικής προστασίας. Το ότι η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει τους υπουργούς στους τομείς αυτούς είναι απόδειξη του ότι η ακόμη και η ίδια δεν μπορεί πλέον να παρουσιάσει ώς επιτυχημένη την πολιτική που ακολουθήθηκε.

Δυστυχώς όμως – επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράβευσε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που «έκοψε» 40.000 νέους φοιτητές από τις πανεπιστημιακές σχολές.

"Κατρακύλα" θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την τριπλέτα της ακροδεξιάς (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) στο κυβερνητικό σχήμα Eurokinissi

Ενίσχυση του ακροδεξιού στοιχείου

Όπως ήταν φυσικό στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και συνολικά στον προοδευτικό κόσμο, έχει «χτυπήσει άσχημα» η υπουργοποίηση του Θανάση Πλεύρη. Η ενίσχυση το ακροδεξιού στοιχείου στο κυβερνητικό σχήμα, μια και ο Θ.Πλεύρης προστίθεται πλάι στους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «κατρακύλα». Επίσης περίτρανη απόδειξη του με ποιά κριτήρια λαμβάνει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός.

Τέλος να σημειωθεί ότι η συνολική «δυστοκία» του Μεγάρου Μαξίμου στο να πραγματοποιήσει έναν ανασχηματισμό, αποδίδεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις εσωτερικές κόντρες που υπάρχουν όσο και στις σχέσεις στελεχών της Ν.Δ και της κυβέρνησης με συγκεκριμένα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα. Μια κατάσταση που παρότι υφίσταται έντονα παρασκηνιακά, ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται «προς τα έξω» όσο περνά ο καιρός. Οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που καλούσε βουλευτές και υπουργούς να μήν αξιοποιούν τις γνωριμίες τους ώστε είτε να υπουργοποιηθούν, είτε αν παραμείνουν στην θέση τους θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεικτικές της κατάστασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα