Καιρός: Πώς θα κυλήσει το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου
Άνοιξη στα Τρίκαλα Eurokinissi

Τι καιρό προβλέπεται ότι θα κάνει μέχρι τις 25 Απριλίου. Αναλυτικά η πρόγνωση από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Με βροχές στα κανονικά επίπεδα και χωρίς σημαντικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές θα κυλήσουν τα δύο πρώτα δεκαήμερα του φετινού Απριλίου σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα. Μπορεί ο Απρίλιος τις επόμενες ημέρες να μας φέρνει έναν αρκετά ζεστό καιρό στη κεντρική και τη νότια Ελλάδα , όμως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος η θερμοκρασία θα πέσει και θα έχουμε παράλληλα και τοπικές βροχές. Απόλυτα δεν μπορούμε να ποντάρουμε στις διαθέσεις του πάντα ευμετάβλητου ανοιξιάτικου καιρού , όμως όπως προαναφέραμε δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα ακραίο για τις επόμενες ημέρες.   

Πιστοί στον τρόπο παρουσίασης των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων θα δώσουμε μια συνοπτική εικόνα με ορίζοντα περίπου 15 ημερών για τις προγνώσεις των ατμοσφαιρικών αλλά και των κλιματικών μοντέλων που αφορούν τη χώρα μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αξιόπιστα προϊόντα του ECMWF μέσω της υπηρεσίας EFFIS του Copernicus, καθώς και τις μεσοπρόθεσμές προβλέψεις του έγκυρου Αμερικανικού μοντέλου GFS.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5-11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

 

Σε κανονικά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας , χωρίς αποκλίσεις από την μέση τιμή (λευκό χρώμα) και μόνο στα δυτικά θα είναι ελαφρώς υψηλότερες , όχι όμως πάνω από τον 1-2 °C τιμές που δεν θεωρούνται σημαντικές .

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 12-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

 

Περίπου ίδια θερμοκρασιακή τάση παρουσιάζεται και για την δεύτερη εβδομάδα που εξετάζουμε , με την μόνη διαφορά ότι ελαφρώς υψηλότερες τιμές κατά 1 με 2 °C έχουμε σε όλα τα ηπειρωτικά , ενώ η ίδια τάση παρουσιάζεται και στην Βαλκανική .

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 19-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

 

Σε κανονικές τιμές της θερμοκρασίας χωρίς αποκλίσεις από τα κανονικά επίπεδα βρισκόμαστε και την τρίτη εβδομάδα από 19 έως και 25 Απριλίου, αλλά βρισκόμαστε μακριά και τα ποσοστά αξιοπιστίας δεν είναι μεγάλα .

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο –όπου εκεί θα περιορίσουμε τα συμπεράσματά μας – παρατηρούμε ότι θα υπάρξουν θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που είναι περίπου ίδιες στη Θεσσαλονίκη , την Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης .

 

Μετά την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο , στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα πέσει και αυτό θα φανεί περισσότερο από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και για 4 με 5 ημέρες . Ακολούθως η θερμοκρασία θα ανέβει και θα βρίσκεται κοντά στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες ( θαλασσί γραμμή) , ενώ τα ποσά του υετού δεν θα είναι σημαντικά , αν και θα υπάρχουν σχεδόν σε όλο το εξεταζόμενο διάστημα. 

 

Η ίδια τάση μεταβολής της θερμοκρασίας παρουσιάζεται και στην Αθήνα , όπου η άνοδος του υδραργύρου το Σαββατοκύριακο θα είναι εμφανέστερη απ’ ότι της Θεσσαλονίκης . Ωστόσο και εδώ από τις 8 του μηνός , περίπου μέχρι και τις 12 Απριλίου θα βρισκόμαστε σε τιμές κάτω από τα κανονικά επίπεδα , αποκλίσεις όχι όμως ιδιαίτερα σημαντικές . Ακολούθως προς τα μέσα του μήνα οι προβλεπόμενες και οι κανονικές τιμές θερμοκρασίας συγκλίνουν , ενώ ο υετός δεν θα είναι σημαντικός .

 

Το μετεώγραμμα του Ηρακλείου της Κρήτης εμφανίζει την ίδια περίπου τάση με της Αθήνας τόσο από πλευράς θερμοκρασιών , αλλά και υετού .

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΨΗ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 15 ΗΜΕΡΟ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Όπως διαπιστώσατε παραπάνω,  συνεχώς γίνεται αναφορά για κανονικές τιμές θερμοκρασίας ή υετού . Στην ΕΜΥ για κάθε μήνα , ή ακόμη και για κάθε 10ημερο μέσα στον μήνα,  έχουμε υπολογίσει τις μέσες τιμές για πάνω από 6 δεκαετίες , όπου υπάρχουν ελεγμένες τιμές για όλες τις μετεωρολογικές παραμέτρους . Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις μέσες μηνιαίες τιμές της θερμοκρασίας για την περιοχή σας , τις μέσες μέγιστες και τις μέσες ελάχιστες τιμές , την σχετική υγρασία την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου και τη μέση ταχύτητά του , καθώς τα ύψη υετού , αλλά και τον μέσο όρο ημερών βροχής σε κάθε περιοχή .  Έτσι πλέον θα έχουμε ένα κοινό κώδικα για να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει κανονικές τιμές ή όχι . Για την θερμοκρασία θυμηθείτε ότι αν βρισκόμαστε 2 με 3 βαθμούς πάνω ή κάτω από τις κανονικές τιμές η μεταβολή δεν θεωρείται σημαντική , αλλά αν βρισκόμαστε 6 βαθμούς πάνω ή κάτω και περισσότερο , η μεταβολή θεωρείται αξιόλογη . Στη στατιστική υπάρχει μια παράμετρος που καλείται τυπική απόκλιση και είναι αυτή που μας δίνει το μέγεθος για να χαρακτηρίσουμε μια μεταβολή , αλλά γι’ αυτή θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

 

 

 

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε για κάθε μήνα τις μέσες στατιστικές τιμές όλων των μετεωρολογικών παραμέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα