Airbnb: Νέα απόφαση υπέρ της πλατφόρμας

Airbnb: Νέα απόφαση υπέρ της πλατφόρμας
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε ως αβάσιμη αγωγή για τη μίσθωση διαμερίσματος στο κέντρο της πρωτεύουσας μέσω της Airbnb.

Ακόμα μία απόφαση που επιτρέπει την βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb, εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά, το Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τους ισχυρισμούς ιδιοκτητών πολυκατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, και κατ’ επέκταση την αγωγή που είχαν καταθέσει σε βάρος ιδιοκτήτριας ακινήτου, αλλά και της εταιρίας που διαχειριζόταν τη μίσθωση.

Με την υπ’ αριθμ. 1259/2019 απόφαση (διαδικασία Μισθώσεων), η οποία χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να εκδοθεί, το δικαστήριο τάσσεται υπέρ των εναγομένων, προχωρώντας σε μία ενδελεχή απόρριψη όλων των αιτιάσεων της ενάγουσας και διαχειρίστριας της επίμαχης πολυκατοικίας. Στο πολυσέλιδο έγγραφο, κρίνονται αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί της αγωγής, καθώς όπως αναφέρεται δεν απεδείχθη ότι υπήρξε ενόχληση των συνιδιοκτητών και επιβάρυνση της πολυκατοικίας, από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Μάλιστα, επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εξετάζοντας εξονυχιστικά τους όρους, ενώ επικαλείται και το νόμο 4446/2016, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις διαφορές της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της επαγγελματικής χρήσης ως τουριστικούς καταλύματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν απεδείχθη από τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας, ούτε η υπερβολική χρήση των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, ούτε ο κίνδυνος που -κατά τους συνιδιοκτήτες- επήλθε ή ήταν πιθανόν να επέλθει από την επίμαχη μίσθωση. Επίσης, στην επίμαχη κρίση επισημαίνεται ότι δεν προέκυψε οικονομική επιβάρυνση για την πολυκατοικία από τους λογαριασμούς των κοινόχρηστων χώρων, ενώ όλα τα περιστατικά που επικαλέστηκε η ενάγουσα κρίθηκαν είτε αναληθή είτε αμφισβητήσιμα.

Στη συζήτηση που έχει λάβει χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας είχε αναφερθεί στο φόβο και στον κίνδυνο που ένιωθαν οι συγκάτοικοι, εξαιτίας της συγκεκριμένης μίσθωσης. «Βλέπουμε άτομα να μπαινοβγαίνουν όλες τις ώρες, χτυπούν κουδούνια το βράδυ, χρησιμοποιούν συνέχεια το ασανσέρ, αλλά και ο θόρυβος στη σκάλα συνεχίζεται όλο το βραδυ. Άλλες φορές χτυπούν τις πόρτες μετά τα μεσάνυχτα για να τους δανείσουμε ανοιχτήρια, ενώ αφήνουν και ξεκλείδωτη την εξώπορτα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν χρήστες ναρκωτικών μέσα στην πολυκατοικία», είχε υποστηρίξει, ωστόσο η δικαστική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούν αν γίνουν αποδεκτά αφού δεν μπόρεσαν να αποδειχθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα