Ανοιχτά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τα νέα μέτρα που ισχύουν

Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή τα καταστήματα
Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή τα καταστήματα INTIME

Σήμερα η πρώτη από τις τρεις Κυριακές (μέχρι το τέλος του έτους) όπου τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να είναι ανοιχτά. Πώς θα λειτουργούν και ποια μέτρα ισχύουν.

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά θα έχουν σήμερα, Κυριακή τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησαν οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα θα διαρκέσουν έως τις 15 του μήνα, ενώ τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τρεις Κυριακές έως το τέλος του έτους με προτεινόμενο ωράριο από τις 11:00 έως τις 18:00, αρχής γενομένης από σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Χθες, Σάββατο το λιανεμπόριο άνοιξε με ελέγχους στην είσοδο κάθε καταστήματος, αφού ισχύουν πλέον τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Από το πρωί του Σαββάτου ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία πλέον στα καταστήματα του λιανεμπορίου όπως και σε άλλους χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Όπως έχει οριστεί, τρεις Κυριακές έως το τέλος του έτους θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ:

  • 7 Νοεμβρίου
  • 12 Δεκεμβρίου
  • 19 Δεκεμβρίου

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ισχύουν είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Black Friday και Cyber Monday

H Black Friday είναι συνήθως η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11) μιας και πρόκειται για αμερικάνικη "συνήθεια".

Έτσι, φέτος η Black Friday θα πέσει την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021.

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, με εκπτώσεις στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτύου.

Συστάσεις προς τους καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος προτείνει στους καταναλωτές:

- Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

- Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

- Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

- Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή ιδιαίτερη στις προσφορές, στις οποίες αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, διότι σε περίπτωση υπαναχώρησης, δεν υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής.

- Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιανεμπόριο, Νέα μέτρα, εκπτώσεις, Κορονοϊός, Σούπερ Μάρκετ
SHARE:

24Media Network