Από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα 2.380 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο

Από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα 2.380 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο
Μετανάστες στον Έβρο (φωτογραφία αρχείου) AP

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, 2.380 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σε σταδιακή μετακίνηση 2.380 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου, της Κω, της Σάμου και της Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η μεταφορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Στον πληθυσμό των 2.380 ατόμων συμπεριλαμβάνονται 200 αιτούντες άσυλο, ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους αριθμούν περίπου 650 άτομα. Οι υπόλοιποι 1.730 είναι άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων, που πρόκειται να μετακινηθούν, έγινε έπειτα από αξιολόγηση του ιατρικού τους ιστορικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Η διαδικασία της μετακίνησής τους στην ενδοχώρα και η εγκατάστασή τους στις δομές φιλοξενίας, θα γίνει σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το σύνολο των ατόμων που θα μετακινηθούν, θα φιλοξενηθούν σε δομές, διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι στόχος είναι η προστασία των διαμενόντων στις δομές, λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας. «Με σχέδιο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας, προστατεύοντας και τους διαμένοντες στις δομές και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών», προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα