Άρση μέτρων: Θετικές εισηγήσεις για κατάργηση sms – Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Άρση μέτρων: Θετικές εισηγήσεις για κατάργηση sms – Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Άνθρωποι με μάσκα περπατούν στο κέντρο της Αθήνας ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Το πράσινο φως δίνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω άρση απαγορεύσεων σύμφωνα με τις εισηγήσεις που αποφάσισε σήμερα. Από την Παρασκευή διευρύνεται μέχρι τις 12 και μισή το ωράριο κυκλοφορίας.

Καταργούνται από μεθαύριο Παρασκευή τα γνωστά sms για τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και οι απαγορεύσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για την ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Επίσης θετική είναι και η εισήγηση για την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 12 και μισή τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο της περαιτέρω άρσης μέτρων που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού. Επίσης καταργείται το click away και click in shop στο λιανεμπόριο.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν την αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της πορείας του κορονοϊού, με βασικό κριτήριο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ λόγω της υποχώρησης των νέων εισαγωγών. Βέβαια η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ενώ και οι διασωληνώσεις φαίνονται “κολλημένες” στις 730.

Το απόγευμα πάντως αναμένονται ανακοινώσεις από τον υφυπουργό κ. Σκέρτσο και συγκεκριμένα:

Από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής λοιπόν αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν το SMS για τις μετακινήσεις μας στο 13033 και στο 13032 για τις αγορές μας.

Ακολούθως, καταργούνται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00, μέχρι τις 12.30.

Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Φυσικά, η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική ως έχει.

Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ακόμη, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα μετακινηθούν από νομό σε νομό, είναι να προηγείται self, rapid ή μοριακό τεστ πριν από το ταξίδι.

Σχετικά με τα ταξίδια στα νησιά, οι επιστήμονες συζητούν, το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με τον τουρισμό, ανοίγει επίσημα στις 15 του μήνα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών. Το ακριβές σχέδιο θα ισχύσει για τον τουρισμό, θα το παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Ημερομηνίες ανοιγμάτων

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 14 Μαϊου ανοίγουν τα μουσεία.

Στις 17 Μαϊου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%.

Και μια εβδομάδα μετά, στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Πόσα εμβόλια αναμένουμε τον Μάιο

Καθοριστικά για την πορεία όλων των παραπάνω είναι τα εμβόλια.

Μέσα στον Μάιο, περιμένουμε:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα