Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυθαίρετος ο αριθμός 9, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυθαίρετος ο αριθμός 9, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πολίτες στην στολισμένη πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Την αντίθεσή της με τον αριθμό 9 στο ρεβεγιόν εξέφρασε για μία ακόμη φορά η Ματίνα Παγώνη. "Δεν υπάρχει κανένα μαγικό νούμερο", ανέφερε ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος.

Αντίθετοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με τον αριθμό των εννέα ατόμων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον εορτασμό Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού.

“Δεν υπάρχει κανένα μαγικό νούμερο”, ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των επιτρεπόμενων σε ρεβεγιόν ατόμων.

“Δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι εάν συγκεντρωθούμε εννέα άτομα είμαστε ασφαλείς, στα 10 είμαστε επισφαλείς και στα 8 είμαστε ασφαλέστεροι”, υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: “αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα δεν νομίζω ότι το έχει επικαλεστεί αυτό κάποιος”.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, επίσης σε τηλεοπτική της συνέντευξη δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι “το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν”.

Τις διαφωνίες τους με τον αριθμό “εννιά” που ανακοίνωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, είχαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα εκφράσει οι επιστήμονες, κάνοντας λόγο για “αυθαίρετο αριθμό”.

“Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή” είχε δηλώσει μιλώντας στο Mega η Αθηνά Λινού, ενώ το ίδιο διάστημα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι ο αριθμός 9 δεν έχει καμία σημασία. 

“Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας” τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια. Όπως είχε πει, η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζει στο ίδιο σπίτι, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι δημιουργείται σύγχυση με τον αριθμό 9.

Πιθανή η παράταση του lockdown

Η κ. Παγώνη στη σημερινή συνέντευξή της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. “Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή”.

Πρόσθεσε δε ότι αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός “πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες”.

Εν συνεχεία, εξέφρασε την άποψη ότι οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο: Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή όμως ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού”, σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς οι κορονοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις. “Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται“, επεσήμανε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα