Δολοφονία Τοπαλούδη: 4 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Δολοφονία Τοπαλούδη: 4 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα
Συγκέντρωση κατά της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME NEWS

Τέσσερα χρόνια από τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Το χρονικό της υπόθεσης.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά ολόκληρη την χώρα.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2018, η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε δολοφονημένη σε παραλία του νησιού, αφού πρώτα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, όταν αρνήθηκε την σεξουαλική επαφή με δύο άνδρες.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι δολοφόνοι της έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ομαδικό βιασμό.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: “Τι φριχτή δολοφονία; Μάνα άλλη να μη βρεθεί. Αυτό που περνάω εγώ μόνο εγώ το γνωρίζω”.

Η ανάρτηση της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου:

Το χρονικό της τραγικής υπόθεσης

Το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή “Φώκια” στους Πεύκους.

Το προηγούμενο βράδυ οι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσαϊ ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε στη δολοφονία της.

Η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε ομαδικώς. Στη συνέχεια, δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της, κάτι που οδήγησε τους δύο άντρες να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα.

Με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ιατροδικαστή έγινε γνωστό ότι η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ακόμα ζωντανή. Το θύμα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι που. Ύστερα από πτώση σε βράχια, έχασε εντελώς τις αισθήσεις της λόγω σοβαρού τραύματος και πνίγηκε στη θάλασσα. Στο αυτοκίνητο του 21χρονου βρέθηκε DNA υλικό της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι δράστες συνελήφθησαν από τις αρχές ύστερα από εξέταση οπτικοακουστικού υλικού και DNA, που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Αρχικά, και οι δύο νεαροί ομολόγησαν τις πράξεις τους. Τον ίδιο μήνα, ένας εκ των δραστών είχε βίαιο παρελθόν με πολλαπλές καταγγελίες στις αρχές. Ο Αλέξανδρος Λούτσαϊ στη κατάθεσή του τον Δεκέμβριο του 2018 ανέφερε ότι η Ελένη Τοπαλούδη βασανίστηκε στο σπίτι και παρακάλεσε τους δύο δολοφόνους να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, λίγο πριν τον θάνατο της.

Η δίκη

Η ανακριτική διαδικασία διήρκησε συνολικά 10 μήνες, ενώ η δίκη των δύο δραστών ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο δράστες υπέπεσαν σε αντιφατικές καταθέσεις, ενώ επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Με δικαστική απόφαση αμφότεροι παρέμειναν σε κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Η συλλογή στοιχείων και ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισαν οριστικά στις 15 Ιουνίου 2019, με τους ανακριτές να έχουν συλλέξει απαραίτητο υλικό και στοιχεία εν όψει της δίκης.

Τον Μάιο του 2022, η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε να δικαιώσει την οικογένεια Τοπαλούδη με την καταδίκη των κατηγορουμένων. Τα λόγια της εισαγγελέα της έδρας, Αριστοτελία Δάγκα, κατά την εκφώνηση της υπόθεσης, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη:

“Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Η γιαγιά και ο παππούς του ενός ήταν στο ισόγειο. Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού.

Αν η Ελένη συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό οικεία βουλήσει θα ζούσε ακόμα και δεν υπήρχε λόγος για όλο αυτό που έγινε. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν. Η στάση τους μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο”.

“Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες”

Η Κούλα Αρμουτίδου μίλησε το 2021 στο Magazine του NEWS 24/7, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας πως “τα συγχωροχάρτια για τους νταήδες πρέπει επιτέλους να τελειώνουν”.

“Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, είτε είναι παντρεμένες, είτε σε σχέση, με σύντροφο, με φίλο. Να μην ανεχτούν ποτέ οποιαδήποτε κακοποιητική στάση απέναντί τους. Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε κακοποίηση, είτε είναι με λόγια, είτε με ξυλοφορτώματα, με εκδορές, με μώλωπες. Δεν είναι υποχρεωμένη καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος. Να αναγνωρίζουν από νωρίς τα σημάδια. Να μη δέχεστε ταπεινώσεις, εξευτελισμούς να μη γίνετε υποχείριο κανενός νταή. Τελειώνουν τα συγχωροχάρτια για αυτούς τους άνδρες. Η γυναίκα είναι ισότιμη, ισάξια.

[..] Παντού και πάντα υπήρχε η κακοποίηση της γυναίκας. Στα χρόνια της μητέρας μου υπήρχε ο πάτερ φαμίλιας, που φερόταν στη γυναίκα όπως στα ζώα που είχε στη στάνη. Τότε στα χωριά μεγάλωναν τις γυναίκες και τους μάθαιναν να υποκλίνονται, να ταπεινώνονται, να ζουν μόνο για τον σύζυγο και τα παιδιά και να εξευτελίζουν τον εαυτό τους.

Υπήρχε πάντα ο σύζυγος, ο σατράπης, ο αφέντης, που σε χτυπούσε και η οικογένειά σου δεν σε έπαιρνε πίσω. Ο άνδρας που τα θέλει όλα και «εντάξει μωρέ ας πει καμιά κουβέντα παρά πάνω, άνδρας είναι». «Δεν πρέπει να έχεις λόγο, θα σωπαίνεις, άνδρας είναι». Επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα «άνδρας είναι». Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες τέτοια θα γίνονται.

Και κάτι ακόμη για τους νόμους. Το αγκάθι που λέγεται Ποινικός Κώδικας. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική. Ο Ποινικός Κώδικας να αλλάξει. Εμένα με καταδίκασαν σε μια ζωή χωρίς χρώμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς προσμονή. Τα ισόβια να είναι ισόβια. Στην Κύπρο πλέον συμπεριλαμβάνεται ο όρος γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα. Γιατί οι αντιδράσεις για τον όρο στην Ελλάδα; Μα φυσικά γιατί αν συμπεριληφθεί ο όρος γυναικοκτονία θα αποδεχτούμε ότι είμαστε πατριαρχική κοινωνία. Αυτοί που αντιδρούν ξέρουν πως αν τον δεχτούν, αποδέχονται την πατριαρχία τους.

Τους ακούμε όλους να λένε «Σπάσε τη σιωπή» όμως μια γυναίκα που θα πάει σε ένα Αστυνομικό Τμήμα συνήθως θα αποθαρρυνθεί να μιλήσει. Επαρκείς φορείς και δομές δεν δημιουργούνται για να τη στηρίξουν. Πέρα από τα συνθήματα, στην ουσία, βοηθιέται στο έπακρο μια κακοποιημένη γυναίκα; Αν δεν υπάρχουν γονείς και οικογένεια να την στηρίξουν ψυχικά και οικονομικά πώς θα μιλήσει;”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα