Σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε σε ανυποψίαστους αγοραστές

Κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα EUROKINISSI

Αγόραζαν κατεστραμμένα αυτοκίνητα και χτυπούσαν τους αριθμούς τους στα κλεμμένα, ενώ στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν σε ανυποψίαστους αγοραστές μέσω αγγελιών

Δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας, σε βάρος 10 Ελλήνων στην πλειοψηφία τους Ρομά, ηλικίας από 24 έως 58 ετών, κατηγορούμενων για τα-κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμορίας, κλοπής, πλαστογραφίας και απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδούς κατάθεσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από το 2016, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα , με διακριτούς ρόλους, που διέπραττε συστηματικά κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων, κυρίως TOYOTA YARIS, με σκοπό την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση τους.

Συγκεκριμένα, αφού με νόμιμο τρόπο μεταβίβαζαν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και τύπου, ως επί το πλείστον κατεστραμμένα προς απόσυρση, τα οποία αποκτούσαν καταβάλλοντας χαμηλό αντίτιμο, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμό πλαισίου, αριθμό κινητήρα και αριθμό αδείας) στα οχήματα που είχαν αφαιρέσει, με αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» τους. Έτσι ως ιδιοκτήτες πλέον νομιμοφανών οχημάτων, τα μεταπωλούσαν μέσω αγγελιών σε «καλόπιστους» αγοραστές, προσπορίζοντας έτσι σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ενδεικτικό του "επαγγελματισμού" των κατηγορουμένων είναι το γεγονός ότι μεταβίβαζαν τα οχήματα επ’ ονόματι τους αφού αυτά είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία έτερου μέλους της οργάνωσης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό τυχόν αστυνομικής έρευνας, καθώς και το γεγονός ότι προνοούσαν για τη νόμιμη αλλαγή των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων που «νομιμοποιούσαν», ώστε να μην προκαλούν με την κυκλοφορία στο δρόμο κατεστραμμένων αυτοκινήτων, όπως τα γνώριζαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους.

Επιπρόσθετα σε κάποιες περιπτώσεις, εξαπατούσαν ασφαλιστικές εταιρείες, δηλώνοντας ψευδώς κλοπή για οχήματα που κατείχαν, εισπράττοντας έτσι τη σχετική χρηματική αποζημίωση από αυτές.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί 8 περιπτώσεις κλοπών Ι.Χ. αυτοκινήτων, 7 πλαστογραφίες στοιχείων αυτοκινήτων καθώς και 7 περιπτώσεις απάτης εκ των οποίων μια σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας. Κατασχέθηκαν 7 οχήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS